Medicii anunță un record! Un rinichi de porc continuă să funcţioneze în corpul unui om la peste o lună de la transplant

Un rinichi de porc modificat genetic continuă să funcţioneze la peste o lună de la momentul la care a fost transplantat în corpul unui om aflat în moarte cerebrală, un record şi o etapă esenţială în încercarea de a găsi o soluţie pentru deficitul cronic din domeniul donării de organe, a anunţat miercuri o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.


Transplantul a fost realizat la spitalul NYU Langone din New York la data de 14 iulie asupra unui bărbat în vârstă de 57 de ani aflat în moarte cerebrală şi conectat la aparate de suport vital după ce corpul său a fost donat ştiinţei.
Aceste transplanturi de organe de la animal la om, numite şi xenotransplanturi, sunt dezvoltate în speranţa de a răspunde deficitului de donări de organe într-o ţară în care zeci de mii de pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru transplanturi.

Cele peste 30 de zile care au trecut de la efectuarea transplantului reprezintă „cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic funcţionează la un om”, a declarat spitalul într-un comunicat, indicând că intenţionează să continue acest experiment pentru încă o lună.

Rinichii acestui bărbat, Maurice Miller, au fost îndepărtaţi în timpul unei intervenţii chirurgicale şi înlocuiţi cu rinichiul unui porc modificat genetic, astfel încât organul să nu fie respins imediat de organismul uman.

De asemenea, medicii au transplantat şi timusul porcului, o glandă care joacă un rol important în răspunsul sistemului imunitar. Timusul ajută celulele beneficiarului să le identifice pe cele ale porcului ca fiind celule proprii, contribuind astfel la evitarea respingerii grefei, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă doctorul Adam Griesemer implicat în această intervenţie chirurgicală. Analiza rolului jucat de timus va fi efectuată la sfârşitul celor două luni.

După mai bine de o lună, „biopsiile şi testele renale nu prezintă semne de respingere”, a spus doctorul Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant din cadrul NYU Langone.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed