Meta Platforms a lansat joi versiuni timpurii ale celui mai recent model de limbaj mare al său, Llama 3

0

Modelele vor fi integrate în asistentul său virtual Meta AI, pe care compania îl prezintă drept cel mai sofisticat dintre serviciile existente gratuite, invocând comparaţii de performanţă pe subiecte precum raţionamentul, codificarea şi scrierea creativă faţă de ofertele rivalilor, inclusiv Google, parte a grupului Alphabet, şi startupul francez Mistral AI.

Asistentul Meta AI actualizat va primi o poziţie mai proeminentă în aplicaţiile Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger ale Meta, precum şi un nou site web independent care îl poziţionează să concureze mai direct cu ChatGPT  al OpenAI, susţinut de Microsoft.

O pagină de destinaţie care întâmpină vizitatorii pe site-ul respectiv îi solicită să încerce să-l pună pe asistent să creeze o listă de împachetare pentru vacanţă, să joace jocuri despre muzicală din anii 1990 cu ei, să ofere ajutor pentru teme şi să picteze imagini ale orizontului oraşului New York.

Meta s-a străduit să promoveze produsele AI generative către miliardele sale de utilizatori, pentru a contesta poziţia de lider a OpenAI asupra tehnologiei, implicând o revizuire costisitoare a infrastructurii de calcul şi consolidarea echipelor de cercetare şi produse anterior distincte.

Gigantul reţelelor sociale şi-a lansat în mod deschis modelele Llama pentru a fi utilizate de către dezvoltatorii care creează aplicaţii AI, ca parte a efortului său de recuperare a terenului, deoarece o opţiune gratuită puternică ar putea împiedica planurile rivalilor de a câştiga venituri din tehnologia lor proprietară.

Strategia a stârnit preocupări de siguranţă din partea criticilor care se tem de ce pot construi actorii fără scrupule.

Meta a echipat Llama 3 cu noi capacităţi de codare pe computer şi i-a alimentat imagini precum şi text în timpul antrenamentului de această dată, deşi pentru moment modelul va scoate doar text, a declarat Chris Cox, director de produs Meta, într-un interviu.

Raţionamentul mai avansat, cum ar fi capacitatea de a crea planuri mai lungi în mai mulţi paşi, vor urma în versiunile ulterioare, a adăugat el.

Versiunile planificate pentru lansare în lunile următoare vor fi, de asemenea, capabile de ”multimodalitate”, ceea ce înseamnă că pot genera atât text, cât şi imagini, a spus Meta în postările de pe blog.