Mic.ro-ul lui Patriciu creşte mare

„Toamna se numără bobocii”, spune un proverb patinat. Dinu Patriciu şi partenerii săi, Dan Ionescu (fost director de operaţiuni la Rompetrol) şi Dorin Gherman (fost CEO la Rompetrol) – cu toţi trei, MONEY EXPRESS a discutat în detaliu acest proiect încă de la începutul verii –, numără magazinele. În prezent, sunt 91 la număr, adică foarte aproape de ţinta de 100 de unităţi pe care şi o propuneau la începutul verii. Şi foarte departe, ca să folosim o metaforă mai puţin patinată, de pista de decolare: e greu să ajungi din urmă un competitor care „zboară“ cu 100 de magazine funcţionale în Capitală.

Rămânând în acelaşi registru, obiectivul companiei Mercadia Holland, sub care funcţionează atât brandul Mic.ro cât şi afacerea soră Bet Arena Café, este să depăşească toate frontierele cunoscute din retail şi să ajungă în trei ani la 3.000 de magazine în toată ţara, din care 1.000 să fie puncte mobile, investiţia totală fiind de circa 150 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care, precizează Dan Ionescu, în România sunt 90.000 de puncte de vânzare, din care 10.000 se află în Capitală.

 Materializarea în cifre de vânzări a ţintelor Mic.ro ar însemna obţinerea unui miliard de euro dintr o piaţă estimată la 11 miliarde de euro (doar vânzările prin magazine mici). O ambiţie prea mare? Odată ce ai depăşit pragul de un miliard – iar averea lui Dinu Patriciu este estimată la circa 2,2 miliarde de dolari – e greu să gândeşti businessuri mici. Sau tradiţionale.

NOII BĂCANI. Ce-i drept, Mic.ro este un concept original, pe care nimeni nu a mai îndrăznit să l pună în practică până acum. Dacă ne uităm în Europa, nici un retailer nu deţine un astfel de lanţ. Mic.ro are la bază conceptul de băcănie de pe vremuri, când băcanul era prietenul tuturor şi un personaj reprezentativ pentru comunitatea respectivă“, explică Ionescu.

 Modelul Mic.ro, bazat pe interacţiunea cu vânzătorul, este tipic ţărilor mediteraneene, şi mai puţin practicat în ţările vestice şi nordice. În ţările occidentale, magazinele de proximitate – căci asta este Mic.ro, un magazin mic de cartier, de unde şi numele – sunt de regulă independente.

Şi nu doar magazinul în sine este diferit de ce există acum pe piaţă ci şi forma în care se va extinde. O bună parte din magazinele Mic.ro urmează să fie dezvoltate în parteneriat cu mici antreprenori, numiţi „asociaţi“. Contra unei garanţii de 7.000 de euro – similară cu o taxă de franciză –, oricine poate deveni partener Mic.ro, ceea ce înseamnă că poate fi managerul unui magazin proprietatea Mercadia sau poate fi managerul propriului magazin care să funcţioneze sub sigla Mic.ro. Practic, indiferent de forma de organizare, partenerul trebuie să se ocupe de magazin, primind în schimb un procent din vânzări care este fix, până la o limită, şi apoi proporţional cu acestea.

 În această toamnă, Mic.ro va începe să acorde astfel de francize în Bucureşti, iar în viitorul apropiat, şi în ţară. „Nu vrem să omorâm afacerile de familie, ci vrem ca proprietarii lor să devină partenerii noştri“, spune Ionescu, în contextul în care Adevărul Holding, trustul de presă al lui Patriciu, a fost acuzat de mulţi că a dus la falimentul multor afaceri mici din piaţa de carte şi cea de presă prin strategia sa de a vinde cărţi la pachet cu ziare.

CASH, CASH, CASH. Pe lângă produsele tipice pentru un astfel de magazin, detaliază Ionescu, Mic.ro va face bani din vânzarea produselor cu valoare adăugată mare cum ar fi bilete la spectacole, abonamente la serviciile de telefonie mobilă, precum şi din servicii precum plata facturilor la utilităţi, servicii de transfer de bani sau posibilitatea de a printa fotografii. Aceasta ar fi o diferenţă faţă de celelalte magazine de cartier. O alta ar fi reînvierea conceptului de vrac, în sensul în care un client care doreşte să cumpere 100 de grame de detergent să aibă această posibilitate. Şi dacă ar găsi o soluţie pentru a vinde cafea sub aceeaşi formă, Ionescu ar fi foarte fericit. Însă la cafea se loveşte de aceeaşi problemă cu care s au confruntat la început producătorii de bere la PET: ambalajul schimbă gustul produsului. Iar o altă diferenţă faţă de magazinaşele de cartier este că, printre altele, Mic.ro devine o reţea puternică de distribuţie de presă, adică un pilon important în susţinerea businessului de presă al lui Dinu Patriciu.

De fapt, care e ideea tuturor acestor produse şi servicii aduse împreună sub acoperişul Mic.ro? Simplu: vânzări cât mai mari pe metru pătrat. Un magazin care are în medie 50 de metri pătraţi şi 2.000 de produse – cam cât au magazine tip discount ca Penny Market sau MiniMax – ar trebui să ajungă să vândă de 10.000 de euro pe lună, spaţiul fiind astfel exploatat la maxim. De precizat că, la modul ideal, chiria ar trebui să fie circa 3% din vânzările lunare.

PARIU PE PARIURI. Cele mai multe businessuri din comerţ – ca de exemplu IKEA sau Carrefour – funcţionează la capacitate maximă şi aduc profit numai la atingerea unui anumit număr de unităţi, pe principiul „vinzi multă marfă, la preţuri mici, către mulţi clienţi“. Principiul de funcţionare al Mic.ro este „vinzi puţine produse, la preţuri ceva mai mari, către mulţi clienţi“. Mai exact, în cazul Mic.ro, valoarea medie a bonului de casă este sub zece euro. Rezultatul final e acelaşi: cash şi profit într o vreme când acestea înseamnă totul. De precizat că, conform unui studiu realizat de „Ziarul Financiar“, în magazinele de cartier produsele sunt cu 17–30% mai scumpe decât în hipermarketuri sau magazine de discount. Asta pentru că volumul de vânzări într un magazin mic este mult mai redus decât într un hipermarket şi atunci operatorul magazinului trebuie să şi acopere costurile fixe printr un adaos comercial mai mare.

În cazul Mic.ro, suprafaţa foarte redusă a magazinelor a fost la început o problemă. Dar o problemă pe care cei trei parteneri au rezolvat o într un mod original: au lansat un nou business, Bet Arena Café, o reţea de agenţii de pariuri, care are la bază aceeaşi idee ca şi Mic.ro: „vânzătorul este cel mai bun prieten al tău“. Pragmatic vorbind, reţeaua de agenţii de pariuri a apărut şi pentru că majoritatea spaţiilor disponibile şi bune în Capitală sunt de circa 100–150 mp, în timp ce spaţiul necesar unui magazin Mic.ro este mult mai mic. Reunirea celor două afaceri sub acelaşi „acoperiş“ a rezolvat problema spaţiilor prea mari.În plus, piaţa de pariuri este încă nedezvoltată în România – pentru comparaţie, cea din Ungaria este de aproape zece ori mai mare. Un motiv bine întemeiat pentru ca Dinu Patriciu să investească în domeniu: creşti odată cu piaţa (creştere organică) şi creşti pentru că te dezvolţi singur (creştere intensivă). De precizat că Bet Arena Café este dezvoltat în parteneriat cu grupul Lottomatica, unul din cei mai mari jucători din domeniu din Europa. Citeste mai mult pe MONEY EXPRESS

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed