Ministerul Justiţiei plăteşte cu 10.000 de lei oamenii care nu cheltuiesc banii de reformă de la BM

0

Conform declaraţiilor de avere de pe site-ul Ministerului Justiţiei, Bala Niculina, managerul de proiect al Reformei sistemului Judiciar, a avut, în 2008, un venit total de 123.000 de lei. Adică aproximativ 10.000 de lei pe lună, salariu pe care l-a luat ca să facă se ocupe de utilizarea fondurilor din împrumutul primit de la Banca Mondială.

Tot conform actelor de avere, un consilier juridic de la aceeaşi direcţie a avut, în 2008, un venit de aproape 80.000 de lei.

Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe a fost creată în urma acordului încheiat între Ministerul Justiţiei şi Banca Mondială.

Angajaţii direcţiei se ocupă exclusiv de punerea în practică a proiectelor din programul Reforma în Justiţie şi de absorbţia fondurilor BM.

Ministerul Justiţiei a încheiat acordul de împrumut cu Banca Mondială în 2006. Banii – 110 milioane de Euro – ar fi trebuit investiţi în reabilitatea şi modernizarea instanţelor.

În 4 ani, România a reuşit performanţa unică de a folosi doar 5% din bani!

Cel mai important punct al proiectului era reabilitarea şi construirea a 20 de clădiri pentru instanţe. Nu s-a făcut nimic, pentru că documentaţia tehnică s-a tot reactualizat, iar obţinerea autorizaţiilor de construire a durat foarte mult.

Acum, se negociază o prelungire a împrumutului, pentru că se apropie termenul limită.

Între timp, România plăteşte dobândă atât pentru suma neutilizată, cât şi pentru fondurile angajate deja în proiecte.