Ministrul Economiei: Există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate / Numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale

”Când studiem demografia raportăm numărul nou născuţilor la numărul celor care nu mai sunt. Aşa aflăm dacă populaţia creşte sau scade. Aşa aflăm dacă sunt necesare, spre exemplu, politici publice de încurajare a natalităţii. La fel ar trebui privită şi viaţa companiilor. Simpla idee enunţată că şi-au suspendat activitatea 6000 de întreprinderi în primul trimestru al acestui an nu este suficientă pentru o analiză corectă”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.

Ştefan Radu Oprea arată că ”există o dinamică a mediului de afaceri, firme se nasc, antreprenorii văd noi oportunităţi, firme se închid, antreprenorii învaţă din eşec”.

”Dacă ne uităm în datele puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului constatăm că au fost înfiinţate 37.686 companii şi şi-au suspendat activitatea 25.292, in perioada 1.10 2024 – 31.03.2024. Deci există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate, valoarea netă fiind de 12.394. La o privire mai atentă, constatăm că în primul trimestru radierile din patru ramuri reprezentau 51% din totalul lor: agricultura, comerţ, construcţii, informaţii şi comunicaţii. Totuşi, în aceste 4 activităţi, ca şi pe total, numărul înmatriculărilor a fost mai mare decât numărul radierilor. Au fost înmatriculate 15.392 companii şi radiate 12.971. Ceea ce arată o dinamică normală pentru economia de piaţă. Numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale”, precizează ministrul.

El subliniază că ”ministrul Adrian Câciu i-a indicat o nouă perspectivă, cea a profesioniştilor activi, unde sunt incluse PFA-urile, întreprinderile individuale sau SRL-uril.

”Acest indicator cuprinde şi posibila transformare a PFA-urilor în SRL. În luna martie 2024, totalul profesioniştilor activi (conform date ONRC) era de 1.679.070, din care 1.238.807 persoane juridice, restul PFA şi ÎI. Haideţi să comparăm cu luna iunie 2023, atunci când a fost învestit guvernul Ciolacu. Erau un număr total de 1.646.161 profesionisti activi, din care persoane juridice 1.202.322, restul PFA si ÎI. Evoluţia netă este de 32.909 profesionişti activi nou înfiinţaţi”, mai spune Oprea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed