AcasăExterne„Miracolul” din teatrul bombardat în Mariupol

„Miracolul” din teatrul bombardat în Mariupol

Oamenii au început să iasă din ruinele teatrului bombardat din Mariupol, a spus joi un oficial ucrainean, citat de CNN.

Refugiul antiaerian aflat sub Teatrul Dramatic din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, „a rezistat” şi oamenii care se adăposteau acolo în momentul în care clădirea a fost bombardată de aviaţia rusă „sunt în viaţă”, a scris joi pe pagina sa de Facebook parlamentarul ucrainean Serhii Taruta, citat de Interfax-Ukraina.

„După o noapte teribilă de incertitudini, în dimineaţa celei de-a 22-a zile de război, în sfârşit, veşti bune din Mariupol. Refugiul antiaerian a rezistat. Molozul începe să fie înlăturat, oamenii ies de acolo în viaţă!”, a scris Taruta.

Un alt parlamentar ucrainean, Dmitro Gurin, ai cărui părinţi sunt blocaţi în Mariupol, a confirmat pentru BBC că refugiul antiaerian a rezistat. „Acum câteva minute am primit informaţii care arată că refugiul antiaerian a rezistat şi că persoanele care se aflau acolo au supravieţuit”, a declarat el pentru BBC. El a explicat totodată că pentru moment nu se ştie „dacă există răniţi sau morţi”, dar că deocamdată „se pare că majoritatea (persoanelor aflate acolo) au supravieţuit şi sunt bine”.

Totodată, Reuters citează un oficial de la biroul primarului din Mariupol, care a declarat că autorităţile locale nu au încă un bilanţ al victimelor bombardamentului de miercuri şi că se crede că există supravieţuitori prinşi dedesubt.

„Refugiul antiaerian a rezistat. Acum se înlătură molozul. Există supravieţuitori. Nu ştim încă numărul victimelor”, a declarat prin telefon pentru Reuters consilierul municipal Petro Andruşcenko, care a adăugat că sunt în curs de desfăşurare operaţiuni de salvare pentru a ajunge la supravieţuitori şi a stabili numărul victimelor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi din nou comunităţii internaţionale să recunoască Rusia drept „stat terorist”, acuzând forţele aeriene ruse că au lansat intenţionat un atac asupra unui teatru din oraşul-port Mariupol unde se adăposteau refugiaţi.

„Forţele aeriene ruse au lansat o bombă uriaşă asupra teatrului din Mariupol, unde se refugiaseră locuitori ai oraşului”, a afirmat Zelinski, într-un mesaj difuzat pe contul său de Facebook.

El a cerut comunităţii internaţionale să recunoască faptul că Rusia s-a transformat într-un „stat terorist”.

Într-o primă reacţie după bombardarea Teatrului Dramatic din Mariupol, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a dat asigurări că este vorba de „încă o crimă de război” comisă de Rusia şi că respectiva clădire „este complet distrusă”.

În schimb, Ministerul Apărării rus a negat că ar fi bombardat teatrul din Mariupol şi a acuzat partea ucraineană, potrivit agenţiilor ruse.

 

Ultimele Articole