„Misiunea este pierdută”. Zborul rachetei Vega-C a eșuat la două minute după lansare VIDEO

Racheta europeană Vega-C a fost pierdută la scurt timp după decolarea din Guyana Franceză, marți, potrivit Space.com și RFI. Racheta urma să efectueze primul său zbor comercial și avea la bord doi sateliți Airbus.

La zece minute după decolare, la ora locală 22:47 (01:47 GMT), traiectoria rachetei propulsoare a deviat de la cea programată, după camera camera de control a centrului spațial Kourou din Guyana Franceză a încetat să mai primească datele telemetrice.

„Misiunea este pierdută”, a declarat președintele Arianespace, Stephane Israel, de la Centrul Spațial din Guyana. „La aproximativ două minute și 27 de secunde după decolare, o anomalie s-a produs pe Zefiro 40”, a doua etapă a lansatorului, „punând capăt misiunii Vega-C”, a precizat compania într-un scurt comunicat.

„Analiza datelor este în curs de desfășurare pentru a determina motivele acestui eșec”, a adăugat acesta. Arianespace a constatat că nu au existat resturi după decolare.

Programat inițial pentru 24 noiembrie, zborul a fost amânat cu o lună din cauza unei defecțiuni. Eșecul de marți este un regres major pentru ESA, care are 22 de state membre și este responsabilă pentru programele europene de lansare. Racheta Vega-C urma să pună pe orbită doi sateliți de observare a Pământului construiți de Airbus, Pleiades Neo 5 și 6, ultimii doi din constelația Pleiades Neo.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed