MTI: România are acum o şansă reală să construiască Autostrada Transilvania cu bani puţini

Aceste precizări vin ca reacţie a ministrului Anca Boagiu la afirmaţiile senatorului PSD Marius Bota, şeful Departamentului Transporturi al partidului, care a cerut Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii să oprească toate licitaţiile care au ca sursă unică de finanţare bugetul de stat.

 

”Domnul senator Bota, şeful acestui enigmatic Departament Transporturi al PSD, este pesemne supărat că actualul Guvern şi-a respectat promisiunea din momentul renegocierii contractului cu Bechtel şi a scos deja la licitaţie un nou tronson de 8,7 km, care într-adevăr este finanţat de la bugetul de stat. Ce nu spune domnul Bota este că acest Guvern este nevoit să repare greşelile guvernului în care dumnealui era secretar de stat la Transporturi şi îşi punea semnătura pe cel mai ruşinos contract de după 1990, cel pentru construirea Autostrăzii Transilvania”, se susţine în comunicatul transmis marţi AGERPRES de MTI.

 

Potrivit sursei citate, imediat după renegocierea contractului cu Bechtel s-a obţinut decizia Comisiei Europene privind eligibilitatea Autostrăzii Transilvania pentru finanţare europeană în următorul exerciţiu financiar al UE 2014-2020.

 

”Până atunci însă alocăm de la bugetul de stat fondurile necesare finalizării unor tronsoane cheie prin care să maximizăm rolul şi importanţa celor 52 de km executaţi până acum. Astfel, construirea celor 8,7 km din Gilău-Nădăşelu este esenţială pentru scoaterea definitivă a traficului greu din municipiul Cluj-Napoca şi ajută foarte mult şi la modernizarea infrastructurii pentru investitorii din zonă. În afară de acest tronson de 8,7 km, doar Autostrada Bucureşti-Ploieşti mai este finanţată integral de la bugetul de stat, restul până la 434 km aflaţi în execuţie având asigurată finanţare europeană”, se precizează în comunicat.

 

Reprezentanţii MTI susţin că banii europeni pe care ţara noastră îi are la dispoziţie prin POS-T pentru drumuri au fost deja aproape integral contractaţi şi, mai mult, sunt deja aprobate de Comisia Europeană finanţări de 1,3 miliarde euro.

 

”Prin urmare, eu mi-am ţinut promisiunea de a accelera absorbţia fondurilor europene pentru infrastructură, spre deosebire de guvernarea din 2007 şi 2008, care nu a reuşit în 2 ani nici măcar să autorizeze la Comisia Europeană autoritatea de management pentru POS-T”, afirmă ministrul Boagiu, potrivit comunicatului.

 

Ministrul mai spune că soluţia pe care Marius Bota (PSD) o prezintă ca ”panaceu universal”, cea a finanţării în PPP, este greu de pus în practică în aceste momente economice dificile în Europa, când orice asemenea formulă implică creşterea deficitului bugetar sau acordarea de garanţii guvernamentale drept condiţie pentru implicarea băncilor.

 

Portofoliul de proiecte propus pentru finanţare prin PPP este public şi procedurile merg mai departe atât în cazul Comarnic-Braşov, cât şi în cazul Autostrăzii de Centură a Capitalei, se mai arată în comunicat.

 

”Renegocierea contractului dezastruos pentru Autostrada Transilvania semnat în 2003, când domnul Bota era secretar de stat la Transporturi, ne permite să facem economii totale de aproape 6 miliarde de euro. Este normal să facem tot posibilul să continuăm acest proiect chiar şi până în 2014, când va fi eligibil pentru finanţare europeană. ‘Clientela politică’ invocată de domnul Bota sunt de fapt românii care au nevoie urgent de acest tronson Gilău-Nădăşelu pentru a putea merge pe autostradă de la Câmpia Turzii până la Nădăşelu, ocolind municipiul Cluj-Napoca, care ar fi astfel descongestionat total de traficul greu”, se mai arată în comunicat.

 

Departamentul de Transporturi al PSD a cerut luni Ministerului Transporturilor să oprească toate licitaţiile care au ca sursă unică de finanţare bugetul de stat şi a solicitat ca fondurile să fie obţinute prin parteneriat public-privat.

 

„Parcă pentru Autostrada Transilvania, soluţia pe care noi o agreăm şi pe care ministerul în sfârşit a îmbrăţişat-o, era Parteneriatul Public-Privat. De ce, stimată doamnă ministru, când nu ajung banii de la buget pentru cofinanţarea lucrărilor începute, ţineţi neapărat să mai faceţi o licitaţie? Aveţi cumva o datorie faţă de clientela politică? Credeţi că nu vom rezilia eventualul contract dacă veţi ajunge să-l faceţi? Soluţia noastră este parteneriatul public-privat, orice licitaţie pe care o veţi face în acest an şi vă abateţi de la această politică de finanţare a infrastructurii, vă anunţăm încă de pe acum că o vom rezilia, iar firmele trebuie să ştie că urmează să facă o cheltuială inutilă. PSD nu susţine finanţarea infrastructurii de autostrăzi bazată pe bugetul de stat”, se preciza într-un comunicat de presă al PSD.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed