NATO își construiește apărare împotriva atacurilor biologice

Deşi subliniază că pandemia nu este generată de un virus dezvoltat în laborator, Jens Stoltenberg atrage atenţia că actuala criză evidenţiază riscurile atacurilor biologice sau chimice, potrivit Digi24.ro

Croația, lovită de un nou cutremur de 6.4. Mai multe clădiri s-au prăbușit

 

 

În acest context, Jens Stoltenberg afirmă că Alianţa Nord-Atlantică va intensifica acţiunile de contracarare a atacurilor cu arme neconvenţionale, inclusiv prin îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între serviciile de securitate.

Iubita lui Liviu Dragnea, audiată la DNA

 

„Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor, dat fiind că există în continuare arme de acest tip”, a declarat Jens Stoltenberg, avertizând că grupuri teroriste sau state pot utiliza arme biologice ori chimice, ceea ce ar putea genera moartea a sute de mii de persoane.

„NATO nu deţine arme interzise, dar avem un spectru larg de capabilităţi pentru a riposta la astfel de atacuri”, a explicat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei DPA, preluat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Alianţa Nord-Atlantică ar activa Articolul 5, privind apărarea colectivă, în cazul unui atac cu arme biologice care ar viza un stat NATO, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să ofere asistenţă logistică pentru atenuarea efectelor actualei pandemii. „NATO şi forţele militare pot susţine distribuirea vaccinurilor”, a subliniat Stoltenberg.

Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Reacţiilor la Dezastre oferă de câteva luni asistenţă în acţiunile statelor membre NATO de contracarare a efectelor pandemiei.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat din iulie că pandemia evidenţiază riscurile atacurilor teroriste cu arme biologice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed