Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, numtă prima femeie şi prima africană directoare generală a Organizaţiei Mondiale a Comerţului

0

”Membrii OMC tocmai au acceptat să o numească pe dr. Ngozi Okonjo-Iweala drept viitoarea directoare generală a PMC. Decizia a fost luată prin consens într-o reuniune specială a Consiliului General al Organizaţiei azi”, luni, a anunţat OMC, la 15 minute dupădeschiderea reuniunii.

”Dr Okonjo-Iweala va deveni prima femeie şi prima africană la conducerea OMC. Ea va prelua funcţia la 1 martie, iar mandatul său, care poate fi reînnoit, va expira la 31 august 2025”, a subliniat ”jandarmul” comerţului mondial într-un scurt mesaj.

După nominalizarea sa, Okonjo-Iweala, în vârstă de 66 de ani, a luat cuvântul – virtual -, din cauza pandemiei covid-19, în faţa reprezentanţilor statelor membre, într-o reuniune închisă, a declarat pentru AFP un diplomat european. Ea urma să se exprime în faţa presei ulterior.

Nominalizarea sa la conducerea OMC – o instituţie cvasiparalizată, care nu reuşeşte să-şi mai îndeplinească misiunea – era aşteptată, după retragerea din cursă, la 5 februarie, singurei sale rivale, ministrul sud-coreean al Comerţului Yoo Myung-hee.

Ministrul a luat această decizie după ce s-a consultat cu Statele Unite, care, în timpul lui Donald Trump, erau principalul său susţinător.

După mai multe luni de paralizie, administraţia Biden a preferat să ridice principalul obstacol în calea nominalizării lui Ngozi Okonjo-Iweala la conducerea OMC şi şi-a exprimat ”susţinerea apăsat” a candidaturii nigerienei.

Procesul desemnării unui succesor al brazilianului Roberto Azevedo, care a plecat din post cu un an înainte să-şi încheie mandatul, din motive familiale, era în impas din toamnă.