Noul acord cu FMI ar putea fi îngheţat dacă deputaţii sprijină scăderea TVA la alimentele de bază

Un astfel de scenariu ar avea efecte negative asupra leului şi asupra costurilor de finanţare pentru Ministerul Finanţelor.

Cererea de reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.

Proiectul legislativ propus de opoziţie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut şi trimis preşedintelui spre promulgare, după ce deputaţii puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

Cererea de reexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la această prevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi „pentru”, 46 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că „venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”. A doua zi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşeală în favoarea celor două proiecte.

Pe 2 noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimite Parlamentului cele două legi.

Preşedintele a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed