Nuclearelectrica SA şi Framatome semnează un acord pentru a avansa producţia în România a radioizotopului Lutetium-177, folosit pentru combaterea cancerului

”Nuclearelectrica SA şi Framatome anunţă semnarea unui acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer”, informează compania de stat.

Domeniul de aplicare iniţial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producţie a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar faţă de energia curată, sigură, fiabilă şi fără emisii de carbon generată în prezent.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare şi creştere economică. În lumina evoluţiilor recente pe piaţa de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creştere şi, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producţie de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, afirmă Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care ţintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promiţătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producţie a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producţie comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

„Suntem încântaţi de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile şi diversificate şi dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanţuri de aprovizionare. Pentru a ajuta mai bine pacienţii în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producţie de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanţul de aprovizionare în Europa”, a declarat François Gauché, director Framatome Healthcare.

Nuclearelectrica are 27 de ani de experienţă în exploatarea centralei nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, fiind considerată una dintre cele mai performante companii din domeniu, la nivel global. Prin proiectele strategice de investiţii (Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, dezvoltarea Unităţilor 3 & 4 CNE Cernavodă, dezvoltarea poiectului SMR, dezvoltarea Instalaţiei de Detritiere), compania urmăreşte să furnizeze energie curată, să sprijine obiectivele de stabilitate energetică şi de decarbonatare ale României, să susţină Acordul de la Paris şi, pe baza strategiei ESG, să sprijine şi iniţiativele cu impact asupra sănătăţii umane, cum ar fi acest acord.

„Suntem încântaţi să colaborăm cu Framatome la producerea de izotopi medicali care salvează vieţi şi să dovedim beneficiile energiei nucleare, dincolo de producerea de energie curată”, afirmă Teodor Chirica, preşedintele CA, Nuclearelectrica SA.

Framatome Healthcare se angajează să dezvolte produse şi servicii pentru industria sănătăţii. Echipa sa susţine lanţul valoric al radioizotopilor utilizaţi în radiofarmaceutice pentru imagistica de diagnostic şi în scopuri terapeutice, furnizează aliaje speciale pentru dezvoltarea implanturilor şi protezelor chirurgicale şi oferă soluţii avansate pentru instalaţiile complexe de sterilizare esenţiale pentru utilizarea materialelor medicale. Experţii Framatome Healthcare promovează lupta împotriva cancerului, dezvoltă şi susţin aplicaţii medicale ale tehnologiei nucleare, arată compania.

Societate Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN deţine doua sucursale: sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, şi sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear. SNN a realizat ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Framatome este un lider internaţional în industria energiei nucleare. Compania proiectează, întreţine şi instalează componente, combustibil şi sisteme de instrumentare şi control pentru centralele nucleare. Are peste 18.000 de angajaţi. Framatome este deţinută de EDF Group (75,5%), Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%) şi Assystem (5%).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri