Numărul a crescut considerabil faţă de 2015, când 4,52 milioane de români erau afectaţi de sărăcie severă, scrie adevarul.ro.

În Italia, 7,2 milioane de cetăţeni aveau lipsuri materiale severe, însă ca procent din totalul populaţiei italienii stăteau mai bine ca românii, cu 11,9%.

Astfel, 23,8% dintre români sufereau de sufereau de privaţiuni materiale severe (indicatorul european al sărăciei, n.r.), în creştere faţă de anul 2015, când 22,7% dintre cetăţeni erau afectaţi. Procentul din populaţie afectat este cel mai ridicat din UE, însă nu este luată în considerare Bulgaria, datele nefiind disponibile. În 2015, 34,2% dintre bulgari erau afectaţi de lipsuri materiale severe.

Oameni sunt consideraţi a suferi de privaţiuni materiale dacă nu îşi pot permite cel puţin trei dintre următoarele nouă lucruri: să îşi plătească chiria, ipoteca sau facturile, să îşi încălzească locuinţa, să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate, să mănânce carne sau proteine în mod regulat, să meargă în vacanţă, să deţină un televizor, o maşină de spălat, un autoturism, un telefon.

La nivel european, 38,9 milioane de cetăţeni sufereau de lipsuri materiale severe.