AcasăExterneNY Times: Rusia cumpără milioane de obuze și rachete din Coreea de...

NY Times: Rusia cumpără milioane de obuze și rachete din Coreea de Nord. Expert: „Kremlinul ar trebui să fie îngrijorat”

Ministerul rus al Apărării cumpără milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord, pentru a le folosi în războiul din Ucraina, potrivit unui raport declasificat al serviciilor de informații americane, relatează New York Times.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că demersul Rusiei demonstrează că „armata rusă continuă să sufere din cauza problemelor grave de aprovizionare în Ucraina, provocate de sancțiunile occidentale”.

Oficialii serviciilor de informații americane cred că rușii ar putea încerca să cumpere și alte echipamente militare nord-coreene, în viitor. Dezvăluirea vine la câteva zile după ce Rusia a primit primele drone din Iran. Potrivit unor oficiali americani, unele dintre acestea au probleme mecanice. Statele Unite au oferit puține detalii din informațiile desecretizate despre armamentul cumpărat, momentul achiziției sau dimensiunea transportului și nu există încă nicio modalitate de a verifica în mod independent tranzacția. Totuși, un oficial american a spus că, pe lângă de rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie, Rusia ar urma să încerce să achiziționeze și alte echipamente din Coreea de Nord.

„Kremlinul ar trebui să fie îngrijorat că trebuie să cumpere orice din Coreea de Nord”, a spus Mason Clark, care conduce echipa pentru Rusia de la Institutul pentru Studiul Războiului. Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Casa Albă a început să declasifice rapoarte ale serviciilor de informații privind planurile militare ale Moscovei, iar apoi a dezvăluit aceste informații, mai întâi aliaților, în mod privat, și apoi publicului. După o pauză în aceste dezvăluiri, guvernul american a început din nou să declasifice informațiile pentru a scoate în evidență problemele armatei ruse, inclusiv informațiile recente despre achiziționarea de drone iraniene și dificultățile în recrutarea soldaților.

Coreea de Nord a încercat să strângă relațiile cu Rusia, a dat vina pe SUA pentru criza din Ucraina și a susținut că „politica hegemonică” a Occidentului justifică acțiunea militară a Rusiei, relatează The Guardian. Nord-coreenii s-au oferit chiar să trimită muncitori pentru a ajuta la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși în estul Ucrainei. În iulie, Coreea de Nord a devenit a treia țară, după Rusia și Siria, care a recunoscut republicile autoproclamate Lugansk și Donețk.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.