O nouă ipoteză! Nazare a fost dat afară că a votat de capul lui

Cristian Păun, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), dezvăluie că Alexandru Nazare, demis joi din funcția de ministru al Finanțelor, ar fi votat „de capul lui” la OCDE supra-taxarea cu 15% a multinaționalelor. „Nu a întrebat pe nimeni, nu a discutat cu Primul Ministru. Nu a discutat în partid”, afirma Păun.

”Tocmai ce am aflat aseară, fix din gura ex-ministrului de finanțe Nazare că, acum ceva timp, împreună cu echipa lui de consultanți din MFP (consilierul lui personal era Diaconu, fostul consilier al lui Darius Vâlcov și secretar de stat în MFP sub Orlando) s-a dus cu mândrie patriotică și a votat în OCDE, fără nicio problemă, supra-taxarea cu 15% a multinaționalelor. Nu a întrebat pe nimeni, nu a discutat cu Primul Ministru. Nu a discutat în partid, partid care se numește, încă, și ”LIBERAL”. A făcut-o de capul lui, ca multe altele. Așa a crezut el că e bine. Să susțină bazaconia asta. Să nu aibă nicio obiecție, deși alte țări din UE au avut obiecții și, foarte probabil, vor mai avea. Irlanda a avut. El nu, și-a asumat nonșalant poziția consilierilor lui pesediști reabilitați în MFP. I se părea absolut în regulă și rezona cu asta”, a spus Păun. Acesta este profesor la Academia de Studii Economice și în 2018 a devenit consilierul pe probleme economice a liderului PNL, Ludovic Orban. De altfel, Păun îi ține partea lui Orban în competiția pentru funcția cea mai înaltă din partidul liberal.

În declarația sa, Păun s-a referit la Mihai Diaconu, fostul consilier al lui Dariu Vâlcov. Ministerul Finanțelor arată într-un punct de vedere remis recent G4Media că Diaconu a fost consilier al ministrului Alexandru Nazare din 15 februarie, el fiind anterior angajat în minister în 2016 prin concurs.

Citește și: IOHANNIS, primele precizări legate de revocarea lui NAZARE

”România este dependentă de prezența multinaționalelor”

Păun a continuat cu declarațiile: ”Mă uitam la el la televizor (Antena 3, unde altundeva) și nu îmi venea să cred cu câtă ușurință trata subiectul. Cum credea cu toată ființa lui de ”liberal” în această taxare a multinaționalelor. Trâmbițată pe toate posturile acum câteva zile de nimeni alții decât pesediștii. Care fix asta au făcut prin OUG 109! Mai lipsea Zamfir (Daniel Zamfir, parlamentar PSD care a avut câteva inițiative legislative împotriva băncilor, n.r.)  din studiou și era ”Cântarea României”, nu alta! România este o economie depedentă de prezența acestor multinaționale în structura ei de producție. Ne place, nu ne place, nu avem nici capitalul necesar și nici puterea economică necesară să avem propriile multinaționale cu care să cucerim lumea. Ca liberal, să crezi cu toată ființa ta că a fost bine că ai participat la asta mi se pare descurajant. Oamenii aceștia uită ce înseamnă liberalismul în momente cheie. Uită ce valori reprezintă ei și pe care ar trebui să le apere clipă de clipă cu sudoarea minții lor. În Prahova, de unde vine el politic, sunt multinaționale puternice care țin economia județului sus. M-aș bucura să se trezească contabilul acesta cu angajații acelor companii pe capul lui și să îi țină o lecție de economie, de viață și de supraviețuire. Să îi spună ei ce înseamnă o astfel de supra-taxare pentru familiile lor și visurile din spatele salariului plătit lună de lună de aceste companii. E bine să știe domnul Nazare pe viitor, când se mai implică în liberalisme din astea, un lucru esențial: TAXAREA E FURT! Dacă nu crede în asta și nu are argumente pentru asta, să se mute la cei de pe stânga cu care a colaborat foarte bine cât a fost ministru”, a încheiat Păun.

Nazare, revocat

Florin Cîțu a declarat după ședința de guvern de la ora 12 că Nazare a refuzat să își dea demisia. „A avut posibilitatea să își dea demisia, a fost revocat”, a spus premierul. „Decizia am luat-o după o analiză la șase luni. Avem proiecte întârziate la ministerul Finanțelor”, a spus premierul, întrebat fiind care sunt motivele revocării ministrului finanțelor.

Acordul OCDE

La începutul acestei luni, 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ”de cel puţin 15%”, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat premierului Florin Cîțu să explice care va fi impactul „acordului istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor” în special asupra firmelor cu capital străin din România. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciolacu a acuzat Guvernul că „tace mîlc”.

„Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor! Guvernul Cîţu tace mîlc! România se regăseşte printre ţările care susţin o reformă fiscală de amploare pe plan internaţional! Executivul condus de ‘primul economist al ţării’ – Florin Cîţu – este… în tăcere! Domnule premier, ieşiţi la tablă şi explicaţi-ne! Sau este o altă reformă de care fugiţi?! Ieri s-a luat o decizie istorică de peste 130 de ţări care reprezintă nu mai puţin de 90% din PIB-ul mondial! Toate s-au aliniat OECD şi România este printre ele”, a scris vineri Ciolacu, pe Facebook.

Potrivit liderului social-democrat, reforma vizează ca în special companiile multinaţionale să plătească „o parte echitabilă a impozitelor oriunde îşi desfăşoară activitatea”, iar românii şi mai ales firmele străine doresc să ştie cum îi vor afecta această taxare.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed