O parte din DACIA ar putea ajunge în proprietatea chinezilor

Directorul general al grupului francez Renault, Luca De Meo, a declarat marţi că producătorul de automobile caută un partener pentru a dezvolta afacerile cu vehicule cu motoare cu ardere internă şi reducerea costurilor pentru tehnologie, inclusiv pentru modele hibride, transmite Reuters, citată de News.ro. Uzina Dacia de la Mioveni face parte din divizia de motoare cu ardere internă.

De Meo a răspuns la o întrebare despre discuţiile Renault cu compania chineză Geely Automobile, după ce a vizitat o fabrică din Coreea de Sud pe care Renault o conduce într-o asociere cu Geely, de la începutul acestui an.

”Acesta este genul de sector sau industrie în care trebuie să te extinzi pentru a face economii şi pentru a reduce costul utilizatorului. Este un proiect care există pentru a trimite maşinile noastre cu motoare cu combustie în viitor. Avem nevoie de un partener care să facă asta şi facem acest lucru.””, a spus De Meo reporterilor din Seul.

Reamintim că directorul general al companiei, Denis Le Vot, a anunțat la jumătatea lunii septembrie că Dacia vrea să continue cu motoarele termice atât timp cât se poate şi să-i ajute pe şoferii reticenţi la trecerea la motoare electrice. Renault, compania-mamă a Dacia, are de gând să vândă modele complet electrice în 2030. În schimb, Dacia vrea să amâne trecerea la mașini exclusiv electrice până în 2035, când vor fi interzise motoarele pe combustibili fosili în Europa.

De Meo a spus că Renault este în discuţii cu guvernul francez cu privire la evoluţia strategiei sale. „Nu este o chestiune de autorizare. Este doar o conversaţie continuă (pe) diferite subiecte pe care le avem cu unul dintre principalii noştri acţionari”, a spus el.

De Meo a fost în Japonia în weekend pentru o rundă de discuţii cu CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, care ar putea remodela termenii alianţei lor, au spus persoane care cunosc discuţiile, potrivit News.ro.

Renault şi Nissan au declarat luni că sunt în discuţii despre o resetare a parteneriatului lor, care ar putea include ca producătorul auto japonez să investească într-o nouă afacere de vehicule electrice (EV) pe care Renault intenţionează să o separe de grup.

Separat, Geely, care deţine Volvo Cars şi un pachet de 9,7% din Daimler AG, a vorbit cu Renault despre preluarea unei participaţii semnificative şi potenţial de control la afacerea cu motoare cu ardere internă, pe care Renault urmăreşte să o dezvolte, au spus persoane apropiate discuţiilor.

Geely a refuzat să comenteze. Nissan ar trebui, de asemenea, să aprobe planul ca Geely să preia o participaţie mare în afacerea Renault cu motoare pe benzinp, cu numele de cod ”Horse”, dacă aceasta include tehnologia dezvoltată de Nissan.

Volvo şi Geely au creat anul trecut un joint-venture sub numele Aurobay, pentru a-şi muta propria afacere cu motoare cu ardere într-o nouă afacere independentă.

În mai, Renault a vândut către Geely 34% din filiala sa sud-coreeană, centrată pe o fabrică din Busan. Cei doi producători auto au anunţat planuri de a dezvolta şi construi vehicule hibride acolo.

Unitatea Renault din Coreea a declarat marţi că va investi echivalentul a 873 de milioane de dolari pentru a dezvolta modele de vehicule electrice în următorii şase ani.

Vizita lui De Meo în Coreea de Sud este prima efectuată de la asocierea cu Geely şi vine în timp ce Renault se confruntă cu un termen limită iniţial, de la începutul lunii noiembrie, pentru a raporta progresul său în crearea diviziei sale de vehicule electrice.

De Meo a spus că Renault are nevoie de noi parteneriate din cauza amplorii investiţiilor necesare pentru a trece la maşinile alimentate cu baterii.

Renault vrea să atragă Nissan ca investitor în noul său proiect de vehicule electrice, pe care îl înfiinţează alături de o unitate separată pentru vehiculele cu motoare cu ardere internă, separând în esenţă partea cu o creştere mai mare şi cea care necesită investiţii a afacerii sale auto.

În schimbul investiţiei în proiectul de vehicule electrice, Nissan vrea ca Renault să îşi reducă participaţia la producătorul auto japonez, a spus o persoană familiară cu discuţiile.

Renault deţine în prezent aproximativ 43% din Nissan, care, la rândul său, deţine o participaţie de 15% în partenerul său pe termen lung, la care statul francez deţine la rândul său o participaţie de 15%.

Geely, fondată de miliardarul Li Shufu, ocupă locul al şaptelea în China după vânzări şi se remarcă prin abordarea proactivă a colaborării cu alţi producători auto şi prin utilizarea mărcilor consacrate, inclusiv Volvo şi Lotus, pe măsură ce s-a extins în afara pieţei sale de origine.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri