O țară din Balcani riscă să se destrame! Avertismentul lui Borrell

Situaţia politică din Bosnia este ”mai îngrijorătoare ca oricând”, într-un moment în care obiectivele secesioniste ale entităţii sârbe stârnesc temeri privind o revenire la anii grei ai conflictului intercomunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

„Situaţia din Bosnia este mai îngrijorătoare ca oricând. Nu a fost niciodată uşor, însă acum tendinţele centrifuge sunt cu adevărat foarte îngrijorătoare”, a spus el într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

În ultimele luni, s-au amplificat tensiunile în această ţară formată din două entităţi – Republica Srpska (RS, sârbă) şi Federaţia Croato-Musulmană -, unite printr-un stat central, în contextul înmulţirii ameninţărilor separatiste ale liderului politic al RS, Milorad Dodik.

Şeful diplomaţiei UE a făcut apel „la responsabilitatea din partea liderilor politici din Bosnia pentru a se evita destrămarea ţării”, cerându-le „să ducă la capăt reformele constituţionale şi electorale necesare”.

„Nu vom accepta spargerea şi dezintegrarea Bosniei”, a dat asigurări Borrell, în contextul în care aceste evoluţii îngrijorătoare urmează să fie pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE care va avea loc luni.

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a ţării, şi-a intensificat în ultimele uni discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale ale acestei ţări din Balcani cât mai repede posibil.

Declaraţiile i-au atras sancţiuni din partea SUA.

La 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de şase luni guvernului acestei entităţi a sârbilor din Bosnia pentru a organiza legal ieşirea din trei instituţii comune cruciale ale statului central: armata, justiţia şi sistemul fiscal.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed