Oficial, un an de COVID-19! 5 întrebări fără răspuns despre coronaviroză și pandemie

Totuși, în afara statisticilor oficiale, trebuie să luăm în considerare asimptomaticii și persoanele nediagnosticate din cauza numărului prea mic de teste disponibile la nivel de țară. În România, de pildă, contacții direcți ai unui bolnav se testează doar dacă ajung să dezvolte simptome.

2020 a fost cel mai trist și înfricoșător an pe care mulți l-am trăit, în care s-a încercat mii de metode de combatere a virusului care nici acum nu e înțeles pe de deplin.  Multe dintre întrebări au rămas și acum fără un răspuns clar

De ce unii sunt asimptomatici, iar alții ajung la Terapie Intensivă?

La început, credeam că acest coronavirus provoacă doar o răceală mai puternică, mai ciudată, care îi pune în pericol mai degrabă pe bătrâni și pe cei care au alte probleme de sănătate. Teoria s-a dovedit a fi greșită. Am văzut tineri de 30-40 de ani, sportivi, fără comorbidități, ajunși la Terapie Intensivă și bătrâni care au scăpat cu simtome ușoare. Cine va face o formă gravă și cine va fi asimptomatic nu se poate ști. E o loterie.

Ugur Sahin, inventatorul vaccinului anti-Covid-19, a ajuns în topul celor mai bogați oameni din lume

Ce sechele rămân pe termen lung?

Potrivit medicilor consultați de ziare.com, nici aici nu există o regulă. Unii nu au nicio problemă după boală, alții rămân cu oboseală și cu probleme de respirație, alții semnalează dureri de cap, căderea părului, a dinților, le sunt afectați rinichii, plămânii, ficatul, inima. Există două feluri: prin aerosolii eliminați de o persoană bolnavă, în momentul când tușește, strănută sau vorbește, și prin atingerea suprafețelor contaminate, apoi ducerea mâinilor murdare la față. Nu se știe cât timp trebuie să stai în contact cu un bolnav până să iei și tu virusul (unii spun 15 minute, alții 20), la ce distanță (mai mică de 1,5 metri sau de 2 metri). De asemenea, nu se știe foarte clar cât timp rezistă virusul pe suprafețe (testele au fost făcute în condiții de laborator).

Vaccinul va restabili normalitatea?

Iată că, în sfârșit, a apărut și vaccinul salvator! În Marea Britanie zilele trecute a început deja campania de vaccinare cu serul produs de Pfizer, Rusia vaccinează și ea pe scară largă cu Sputnik V, iar China a vaccinat deja peste un milion de oameni cu trei seruri experimentale. Vaccinul va ajunge în curând și în România. Va însemna el sfârșitul pandemiei? Din ianuarie ne vom lua viața înapoi? Răspuns: nu! Și nu se știe în timp timp pandemia de COVID va fi eradicată. Este un proces anevoios și abia când gradul de imunizare ajunge la 70% din populație putem spune că suntem în afara pericolului. Vaccinul este, ce-i drept, singura speranță, singura salvare

Cum se transmite virusul?
Există două feluri: prin aerosolii eliminați de o persoană bolnavă, în momentul când tușește, strănută sau vorbește, și prin atingerea suprafețelor contaminate, apoi ducerea mâinilor murdare la față. Nu se știe cât timp trebuie să stai în contact cu un bolnav până să iei și tu virusul (unii spun 15 minute, alții 20), la ce distanță (mai mică de 1,5 metri sau de 2 metri). De asemenea, nu se știe foarte clar cât timp rezistă virusul pe suprafețe (testele au fost făcute în condiții de laborator)

Câte victime sunt de fapt?

Peste 68 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit la nivel global, iar numărul deceselor a trecut de 1,5 milioane, arată datele de până acum. Totuși, în afara statisticilor oficiale, trebuie să luăm în considerare asimptomaticii și persoanele nediagnosticate din cauza numărului prea mic de teste disponibile la nivel de țară. În România, de pildă, contacții direcți ai unui bolnav se testează doar dacă ajung să dezvolte simptome.

Andreea Esca, victorioasă în instanță! A scăpat de un proces în care o anchetată penal îi cerea daune

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed