Papa Benedict al XVI-lea va demisiona pe 28 februarie. Vezi textul integral al anunţului papal

Textul integral al scrisorii Papei Benedict al XVI-lea

Dragi Fraţi,

V-am convocat la acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizări, ci de asemenea pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am consultat repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am căpătat certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt suficiente pentru exercitarea adecvată de slujire în scaunul Apostolului Petru. Sunt pe deplin conştient că această slujire, datorită naturii spirituale în esenţă, trebuie dusă nu doar cu vorbe şi fapte, şi nu mai puţin prin rugăciune şi suferinţă. În orice caz, în lumea de azi, subiect a atât de multe schimbări rapide şi zguduită de întrebări cu relevanță profundă pentru viața credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi proclamarea Sfintei Scripturi, sunt necesare atât puterea minţii cât şi a trupului, putere care în ultimele luni s-a deteriorat în mine la nivelul la care sunt obligat să-mi recunosc incapacitatea de a îndeplini slujirea ce mi-a fost încredinţată. Pentru acest motiv, şi pe deplin conştient de gravitatea acestui act, liber de orice fel de constrângere, declar că renunţ la funcţia de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, investit de către Cardinali pe 19 aprilie 2005, astfel încât pe 28 februarie 2013, la ora 20.00, Scaunul Sfântului Petru va fi vacant şi un Conclav pentru alegerea Suveranului Pontif va fi convocat de către cei în a căror competenţă se află această sarcină.



Dragi Fraţi, vă mulţumesc sincer pentru toată dragostea şi munca cu care m-aţi sprijinit în slujirea mea şi vă rog să mă iertaţi pentru toate defectele mele. Şi acum, să ne încredinţăm Sfânta Biserică în grija Pastorului Nostru, Domnul Nostru Isus Hristos, şi s-o implorăm pe Sfânta sa Mamă, Maria, să-i asiste pe Părinţii Cardinali cu grija ei maternă, pentru alegerea unui nou Suveran Pontif. În privinţa mea, doresc de asemenea să servesc cu devotament Sfânta Biserică a lui Dumnezeu şi în viitor, printr-o viaţă dedicată rugăciunii.

De la Vatican, 10 februarie 2013

 

BENEDICTUS PP XVI

 

„Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

 

UPDATE: Vaticanul anunţă „un nou Papă pentru Paşte”

 

 

„Ar trebui să avem un nou Papă până la Paşte”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie. Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue. 

 

 

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un „trăznet pe cerul senin”.

Şeful Guvernului italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, „foarte zguduit de acest anunţ”.

 

Acest eminent profesor german de teologie, care nu a stârnit entuziasmul de care s-a bucurat Ioan Paul al II-lea, dar a câştigat un respect tot mai mare de-a lungul anilor, devine papă în 19 aprilie 2005, la 78 de ani, (cu 20 de ani mai mult decât avea predecesorul său Ioan Paul, în momentul alegerii) după ce a condus aproape un sfert de secol Congregaţia pentru doctrina credinţei.

Dacă refuza orice cedare din partea Bisericii în chestiuni esenţiale (avort, eutanasie, familie, homosexualitate), acest papă conservator, care refuză ruptura cu tradiţia, va fi primul care să admită folosirea prezervativului, în cazuri foarte limitate, pentru a evita infectarea cu SIDA.

 

Născut în 16 aprilie 1927 într-o familie modestă de catolici bavarezi, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger intră în 1939 în mişcarea Tinerilor Hitlerişti, o înrolare obligatorie.

Papa, care a denunţat lipsa de umanitate a regimului nazist, a afirmat mai târziu că înrolarea a fost facută împotriva voinţei sale.

A predat teologia în mai multe universităţi germane şi a participat ca expert la conciliul Vatican II (1962-1965).



Printre favoriţii la scaunul pontifical se numară Arhiepiscopul cardinal de New York, Timothy Michael Dolan, cardinalul nigerian Francis Arinze şi cardinalul Cristoph Schonborn al Vienei. Oricând poate apărea însă şi un favorit din rândul cardinalilor italieni, care datorită numărului lor în Conclav au o mare influenţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed