Papa Francisc își trimite cardinalii la Kiev, într-o ultimă încercare de a opri războiul

Cardinalul italian Matteo Zuppi, însărcinat de Papa Francisc cu o misiune de pace în încercarea de a ajuta la încheierea războiului din Ucraina, a plecat luni spre Kiev pentru o vizită de două zile în cursul căreia va avea discuţii cu autorităţile guvernamentale, relatează Reuters.

Vaticanul a anunţat vizita lui Zuppi, pe care mulţi observatori o văd drept un efort dificil, într-un scurt comunicat în care se precizează că scopul principal este „de a asculta cu atenţie autorităţile ucrainene cu privire la posibilele modalităţi de a ajunge la o pace justă şi de a sprijini gesturile umanitare ce pot contribui la reducerea tensiunilor”.

Nu este clar dacă Zuppi, care este arhiepiscop de Bologna şi şef al Conferinţei Episcopale Italiene, se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, menţionează Reuters. Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican la 13 mai şi ulterior a părut distant faţă de perspectivele oricărei iniţiative papale ce ar pune Ucraina pe picior de egalitate cu Rusia, într-o eventuală mediere a păcii.

Zuppi, în vârstă de 67 de ani, a declarat luna trecută reporterilor că nu se duce la Kiev cu gândul unei medieri în sensul strict al cuvântului, dar este pregătit să „facă orice” pentru a ajuta la reducerea tensiunilor. „Nu putem asista la un război fără să spunem cel puţin că suntem aproape de victime şi căutăm pe toate căile posibile să atenuăm consecinţele”, a spus el.

La întâlnirea din mai, Zelenski i-a cerut Papei să susţină planul de pace al Kievului, despre care Zelenski a spus în repetate rânduri că nu este negociabil. Planul prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei.
Într-un interviu din 26 mai, Papa Francisc a ocolit subiectul, spunând că o eventuală retrocedare de către Rusia a teritoriilor ocupate este o „problemă politică” ce trebuie rezolvată de ambele părţi.

Diplomaţii au declarat că Ucraina ar fi, de asemenea, mai degrabă nefavorabilă ideii de a pune în acelaşi plan o întâlnire între Zuppi şi Zelenski şi o eventuală întâlnire între Zuppi şi liderul rus Vladimir Putin. „Nu poate exista egalitate între victimă şi agresor”, a declarat Zelenski după întâlnirea sa din 13 mai cu papa.

Menţiunea din comunicatul de luni al Vaticanului referitoare la „gesturile umanitare” pare să fie o referire la cererea Kievului – şi la disponibilitatea Vaticanului – de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni, arată Reuters.

Kievul estimează că începând din februarie 2022, ruşii au dus în Rusia sau în Crimeea în jur de 19.500 de copii ucraineni, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Zuppi provine din Comunitatea Sant’ Egidio, un grup pentru pace şi justiţie cu sediul la Roma, care a avut un rol esenţial în mai multe negocieri de pace, în special în Africa. În 1992, grupul a intermediat un acord ce a pus capăt războiului civil din Mozambic, unde au fost ucişi aproximativ un milion de oameni, iar alte patru milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze din calea conflictului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed