Patinoarul din Brașov. Fiori de gheață pentru viitorul olimpic și neolimpic

0

Este trist și deosebit de grav. Două echipe de băieți nu mai mari de 15 ani, s-au luat la bătaie pe gheața unui patinoar Olimpic. S-a întamplat în orașul de sub Tâmpa, la finalul întâlnirii dintre Corona Brașov și Cârța, comună din județul Harghita. Duminică la prânz, în Campionatul Național. Viralul derulat timp de un minut imediat după finalul meciului, întrece masivitatea Postăvarului și închipuirea celui mai nefericit dintre arbitrii. Nici el nu a scăpat nelovit din hocheiul transformat în kick-boxing generalizat. Partida câștigată de brașoveni cu 4-3, s-a prăbușit într-o radiografie cruntă a vremurilor din fața și din spatele tribunelor.

Primul a lovit pe la spate, exact ca pe o stradă întunecoasă de la marginea cartierului. Adică exact invers față de ce știm că sportul, oricare ar fi el, ne învață în primul rând. Întunecos este și anonimatul în care se desfășoară competițiile autohtone. Desigur, cu câteva excepții, dintre care una majoră. Anonimatul vechi de peste 30 de ani, cu tendințe evidente de calcifiere, proiectează imaginea unui viitor mai mult decât înghețat.

Hocheiști mari, hocheiști mici
Cei mici nu au nicio vină. Dar șapte ani, după cei 7 ani de acasă, dintre care unii petrecuți în lumea hocheiului, ar trebui să însemne mai mult decat NHL.TV. Încăierările spontane au o prezență istorică în hocheiul profesionist american. Tolerate probabil și ca artificiu de marketing, sunt clar reglementate. Sunt însă dispute față în față, întotdeauna acceptate de combatanți, și doar în timpul regulamentar de joc.

Pentru aspiranții de pretutindeni, amatori sau nonamatori, regulile se pot dovedi a fi foarte complicate. Cei mici nu au nicio vină atât timp cât adulții se comportă la fel. Secvențele violente nu au lipsit de la confruntarea seniorilor din semifinalele Erste Liga, Corona Brașov – ACSH Gheorgheni, scor 5-3, conform radiobrasovfm.ro. Partida s-a disputat cu două zile înainte de meciul copiilor, tot la Patinoarul Olimpic.

Anonimatul autonomiei
După meciul al doilea, scorul general a devenit egal, iar următoarele două confruntări se vor disputa marți și miercuri, la Gheorgheni, potrivit monitorulexpres.ro. Că riscurile sunt evidente știm. Așa cum știm și că liga regională din țara vecină are prioritate față de Campionatul Național, în pofida regulamentului Federației Române de Hochei pe Gheață. Dar mai știm și că deasupra FRHG se află Agenția Națională pentru Sport și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Între timp, lumea merge vertiginos înainte. Și s-ar părea că doar pumnii dați pe la spate la vârste din ce în ce mai mici, par capabili să mai atragă un strop de atenție în masa digitală. Federațiile, de hochei sau nehochei, riscă să uite că nu mai sunt demult simple insule ale societății.

Nu doar vârful performanței contează, ci și marea ei fundație. Obiectivul cardinal este acela de a-i atrage pe cei mai mici dintre noi către bucuria jocului. Într-un loc unde înveți că este normal să îi întinzi mâna celui căzut, pentru că fără el nu te poți bucura jucând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.