Patria Bank lansează un produs de creditare destinat fermierilor care vor să cumpere pământ, pe fondul creşterii puternice a preţurilor terenurilor agricole

0

”Patria Bank, bancă locală cunoscută pentru expertiza sa în finanţarea din domeniul agro, pune la dispoziţia fermierilor care vor să cumpere terenuri agricole un produs de finanţare flexibil şi cu durată mare de rambursare. Oferta Patria Bank vine într-o perioadă în care preţurile terenurilor agricole sunt în creştere. Potrivit Eurostat, preţul mediu al unui hectar de teren agricol din România a ajuns la 7.163 euro în 2020, în creştere cu circa 34% faţă de preţul mediu al anului anterior”, anunţă banca.

Preţurile pe hectar pentru suprafeţe mari, comasate, de teren agricol se apropie de media UE, în timp ce suprafeţele mici, izolate şi fără cadastru se vând la preţuri foarte mici. Perspectivele favorabile pentru fermieri în contextul preţurilor mari la produsele agricole sunt umbrite de scumpirea carburanţilor, îngrăşămintelor şi altor inputuri, mai arată banca.

Din 2011, preţul mediu al terenurilor agricole din România a crescut 424%. Tendinţa de creştere se poate menţine şi în perioada următoare, deoarece preţurile terenurilor agricole din Polonia, o ţară cu suprafeţe agricole extinse precum România, sunt de 10.000 de euro pe hectar.

Preţurile menţionate sunt plătite însă pentru suprafeţe mari de teren, de paste 30 de hectare. Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), 40% din suprafaţa totală agricolă eligibilă pentru subvenţii nu este cadastrată. Aceste suprafeţe, multe dintre ele de mici dimensiuni, sunt greu de introdus în circuitul comercial prin integrarea lor în ferme mai mari, viabile economic. Dar ele reprezintă o oportunitate de extindere pentru fermieri, spun reprezentanţii băncii.

”Fermierii noşti au nevoie de un partener puternic care să le înţeleagă nevoile şi care să ofere stabilitate afacerilor lor. Într-o perioadă dificilă, achiziţionarea de terenuri rămâne o metodă sigură de consolidare a afacerilor agricole. Achiziţia reduce riscul de creştere viitoare a preţurilor, întăreşte capitalul societăţii şi creşte puterea de negociere a fermierilor. Noi suntem alături de ei pe tot parcursul derulării creditului, astfel încât să le oferim cele mai bune soluţii pentru afacerea lor”, declară Cezar Adrian Paladie, manager vânzări Regional Agro Patria Bank.

Potrivit reprezentantului Patria Bank, terenul agricol este un activ ce se amortizează într-o perioadă medie de 17-20 ani şi de aceea perioada maximă de 15 pentru rambursarea creditului nu va reprezenta o povară pentru cash-flow-ul fermierilor.

Creditul pentru achiziţie terenuri agricole Patria Bank este destinat tuturor formelor de organizare, precum persoane juridice, societăţi agricole, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, producători agricoli. Terenul achiziţionat poate deveni garanţie pentru credit.

Plata ratelor se poate face prin rate sezoniere, rate lunare egale sau rate lunare personalizate. Creditul asigură finanţare de până la 100% din costul terenului, in cazurile in care creditul este acoperit integral cu garantii reale sau fonduri de garantare, are o perioadă de rambursare de până la 15 ani şi până la 1 an perioadă de tragere.

”Contextul actual prezintă oportunităţi şi, în egală măsură, provocări pentru fermierii români. Preţurile produselor agricole sunt în creştere, dar producătorii agricoli se confruntă cu scumpirea carburanţilor, a îngrăşămintelor şi a altor inputuri. Ei sunt astfel nevoiţi să achite costuri mai mari la începutul ciclului de producţie fără însă să aibă garanţia unui preţ bun la recoltare, care să acopere costurile mărite. Noi suntem alături de ei şi le oferim sprijinul şi expertiza noastră pentru a-i ajuta să prospere, de la deschiderea unui cont curent, finanţare şi până la obţinerea subvenţiilor europene”, a mai declarat Cezar Adrian Paladie, Patria Bank.       

Patria Bank este o bancă românească, listată la Bursa de Valori Bucureşti. Patria Bank are o prezenţă fizica naţională şi ofera produse si servicii bancare de baza 100% online tuturor romanilor, oriunde s-ar afla acestia. Grupul Patria Bank are ca acţionar majoritar Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).