Persistă deficitul de locuri în grădiniţele din Bucureşti

Primarii sectoarelor 1 şi 2 sunt singurii care susţin că problema locurilor în grădiniţe este rezolvată.

 

Edilul Andrei Chiliman a spus încă din campania electorală că „în sectorul 1 problema locurilor în grădiniţe nu există”.

 

„Am avut grijă să investim în extinderea grădiniţelor, prin crearea de corpuri noi, astfel încât să nu ajungem niciodată la o criză a locurilor în grădiniţe. Numai în 2011 am creat peste 200 de noi locuri în grădiniţe, iar anul acesta vor mai fi create în jur de 700 de locuri noi. Nici în ceea ce priveşte numărul de locuri în creşe nu avem o problemă şi lucrăm continuu pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie. De pildă, anul acesta vom spori numărul de locuri în creşele din sectorul 1 prin inaugurarea unei noi creşe cu 180 de locuri şi prin extinderea alteia, de la 50 la 120 de locuri. În plus, noi am dezvoltat şi un sistem foarte bine pus la punct de centre „after-school” pentru a veni în sprijini părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii până la terminarea serviciului. Peste 1.500 de locuri în grădiniţele din sectorul 1 vor fi create prin construirea a trei unităţi preşcolare noi şi prin extinderea sau restaurarea corpurilor de clădire ale unor grădiniţe”, a afirmat primarul sectorului 1.

 

Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, a subliniat şi el că datorită investiţiilor pe care le-a realizat în permanenţă pentru construirea şi modernizarea celor 115 unităţi de învăţământ din sectorul 2 nu există un deficit de locuri în creşe sau grădiniţe, dimpotrivă, sunt peste 300 de locuri în plus faţă de numărul de copii înscrişi.

 

„După cum se ştie, am construit 18 grădiniţe noi şi moderne, la standarde înalte, cu un total de 2.450 de locuri, astfel încât să nu existe copii care nu pot urma cursurile învăţământului preşcolar de stat. De asemenea, am derulat o serie de lucrări de amenajare a spaţiilor excedentare din şcoli pentru a fi obţinute 640 de locuri în plus. Nici la cele două creşe ale noastre nu înregistrăm deficit de locuri, Primăria sectorului 2 având spaţiile necesare pentru creşterea şi educarea copiilor”, declara Onţanu.

 

Aflat la primul mandat de primar al sectorului 3, Robert Negoiţă cunoaşte problema şi a afirmat că sunt prea puţine grădiniţe în acest moment.

 

„Proiectul meu este de a construi, din fondurile primăriei, dar şi prin încheierea de parteneriate public – private, câte o grădiniţă şi o creşă în proximitatea fiecărei familii. Vom face o evaluare a necesarului de locuri şi vom distribui construcţiile pe raza întregului sector. Vom angaja personal de specialitate. Părinţii vor apela la creşa sau grădiniţa din apropierea casei lor, iar ei vor şti că aici copilul lor va avea parte de îngrijire, educaţie şi confort”, a spus edilul, înainte de câştigarea alegerilor locale.

 

Şi în sectorul 4 deficitul locurilor din grădiniţe persistă în continuare, deşi primarul a realizat lucrări de extindere în unele cazuri.”Una dintre priorităţile mele ca primar a fost şi va rămâne îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile de învăţământ, atât şcolar, cât şi preşcolar. Trebuie să oferim copiilor noştri condiţii de dezvoltare fizică şi intelectuală, similare cu cele din ţările UE. Copii noştri merită tot ce-i mai bun, de aceea, vom continua să ne implicăm, pentru că investim în viitorul Sectorului 4.Încă suntem în deficit de locuri, chiar dacă în anii de când am preluat Primăria Sectorului 4 am construit şase grădiniţe noi, şase after-school-uri noi, am făcut multiplul de câte şase”, a afirmat primarul Piedone, cu ocazia finalizării lucrărilor de reabilitare termică a unei grădiniţe.

 

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, are în proiect să extindă numărul locurilor în grădiniţe, printr-un program de construcţie finanţat de MDTR. El intenţionează realizarea a 5 noi creşe şi grădiniţe.

 

În sectorul 6 există şi aici un deficit major de locuri în creşe şi grădiniţe. Aici există două creşe, cu o capacitate de 600 de locuri, iar deficitul minim este de 1.000 de locuri. Situaţia este şi mai critică în cazul grădiniţelor. În sectorul 6 există 27 de grădiniţe, cu un plan de şcolarizare de 8.000 de locuri. Numărul cererilor de înscriere în grădiniţe este de 12.200, rezultând un deficit de 4.200 de locuri. Prioritatea, în aceste condiţii, o constituie construcţia sau amenajarea unor noi grădiniţe.

 

Oficialii din Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti au anunţat în luna martie a acestui an, imediat după anunţul MECTS de înfiinţare a clasei zero la şcoală, că la nivelul Capitalei se vor câştiga între 2.000 şi 3.000 de locuri în grădiniţe, prin introducerea clasei pregătitoare la şcoală.

 

„Estimăm că undeva în jur de 2-3.000 de locuri vor putea să fie în plus anul acesta pentru grădiniţele bucureştene, astfel încât să putem să dăm posibilitatea cât mai multor bucureşteni de a-şi duce copiii la grădiniţă. Pe de altă parte, tot privind suplimentarea numărului de locuri pe care grădiniţele le au, avem şi posibilitatea de a face în aşa fel încât numărul copiilor la grupă să fie diminuat, pentru ca actul educaţional al profesorilor pentru învăţământul preşcolar să fie cât mai corect, existând posibilitatea ca fiecare grădiniţă să-şi facă propria politică de organizare”, declara în primăvară un reprezentant al ISMB.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed