Populismul PSD s-a întors împotriva clienților noi ai băncilor. Noul ROBOR e mai mare

Noul ROBOR, adică Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, cel care de un an de zile a înlocuit ROBOR la calcului dobânzilor creditelor noi, a sărit peste prima oară nivelul vechiului indice, 2,41% față de 2,35% pe an, pe fondul scăderii inflației. Acest aspect este extrem de interesant pentru că introducerea acestui indice a venit pe un fond populist, marca senatorului traseist Daniel Zamfir, ajuns în fine în ograda PSD. Partidul care l-a primit a bătut monedă pe vremea guvernelor social-democrate că ROBOR, adică indicele în funcție de care se calculau creditele în lei de până în mai 2019, este foarte mare, și din vina BNR, nicidecum a măsurilor economice fără cap de mărire a salariilor și pensiilor cu mult dincolo de creșterea economică, și prin urmare a fost modificat cu un nou indice, IRCC.

 

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor a înlocuit indicele ROBOR la calculul dobânzilor creditelor noi, conform OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile pot să adauge o anumită marjă fixă. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a dobânzilor cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Dobânda depinde de inflație. Dacă aceasta crește, atunci și ratele românilor sunt mai mari. Ori, în ultimele luni, rata inflației a ajuns la 2,29%, în ținta prevăzută de BNR, de 2,50%.

 

În data de 2 mai 2019, BNR a anunțat prima valoare a indicelui nou de referință (IRCC), și anume 2,36%. ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei în derulare era în jur de 3,37%. Atunci, inflația era peste 3%.

 

Cu puțin timp înainte să se introducă noul indice, Daniel Zamfir, șeful Comisiei Economice din Senat, a anunțat că un raport al forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu.

 

„ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii s-a dovedit a nu fi una transparentă, ci una aranjată. Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotrivia legii, cu rea credinţă şi a determinat închiderea acestei investigaţii nesancţionând băncile deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat“, a declarat Daniel Zamfir la Parlament.

 

În replică, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus la RFI că raportul Comisiei Economice privind indicele ROBOR este nejustificat: ”Vorbim de niște păreri ale domnului Zamfir, care au prins forma unui raport, pentru că dânsul conduce cum conduce Comisia Economică. În același timp, Banca Națională este o instituție independentă. Din perspectivă administrativă și funcțională, nu are nici măcar dreptul să primească ordine sau recomandări sau sugestii din partea altei instituții. Acest lucru este stipulat în Tratatul de Aderare a României la UE. Bănuiesc că se cunoaște acest lucru, inclusiv la nivelul domnului Zamfir, deși acolo am mari dubii că se cunoaște ceva”.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed