Președintele UNITER, DRAGOȘ BUHAGIAR: „EU NU ÎL ÎNLOCUIESC PE ION CARAMITRU”

Scenograful de renume internațional Dragoș Buhagiar este noul președinte al UNITER. Acesta a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a Uniunii Teatrale din România, pe 12 aprilie.

În interviul oferit pentru Money.ro, Dragoș Buhagiar a vorbit despre misiunea sa la cârma acestei Uniuni de Creație. Atenția lumii culturale este canalizată asupra proiectelor sale, mai cu seamă pentru că Buhagiar îi urmează lui Ion Caramitru la concucerea UNITER:

– Culisese spun că ai candidat singur și că alegerea ta era mai mult decât evidentă, nu a fost nicio surpriză. S-au temut alții să-ți fie rivali?
Nu aveau de unde să știe că-mi vor fi rivali pentru că eu mi-am depus candidatura cu zece minute înainte de a se închide perioada de depuneri.

– Ca o strategie sau din nesiguranță?
Întotdeauna am considerat că dacă își va depune candidatura cineva mai bun ca mine, poate că eu nu am să depun. Eu am fost apropiat acestei organizații, UNITER, și cred foarte tare în UNITER. M-am ocupat, de-a lungul anilor, de proiectul „Artiștii pentru artiști”, m-am ocupat îndeaproape, am făcut pro bono afișele. În programul „Artiștii pentru artiști” am vărsat și bani. Am donat bani. O serie de premii ale mele – și vorbim de bani serioși, am donat pentru că eu am crezut că trebuie să se întoarcă la Teatru. Erau câștiguri, premii care îmi veneau din teatru și trebuiau să se întoarcă la acest scop: am donat pentru că am crezut foarte tare că noi suntem azi ceea ce suntem pentru că au existat alți oamenii înaintea noastră pe scenă. Actori, scenografi… care, din păcate, au ajuns într-o situație… Trăim într-o țară în care protecția socială este la pământ. Trebuie să facem ceva, nu numai să dăm din gură.

– Câți prieteni ți-a readus această nouă funcție?
Am primit mesaje de la oameni cu care am relații bune. Eu am foarte puțini prieteni, dar să zicem că în jurul acestor doi-trei prieteni este o comunitate mică de oameni cu care empatizez și care mă simpatizează. Aceia mi-au scris, nu alții. Culmea e că nu am primit mesaje din afara acestui cerc de oameni cu care am lucrat prin țară.

– Care era relația ta cu Ion Caramitru?
Una foarte bună. O relație bazată pe respect reciproc.

– Vei continua strategia lui?
Eu sunt pentru continuitate. Eu fac echipă cu Aura Corbeanu, așa vom lucra. Sloganul nostru a fost „continuitate și deschidere”. Vom continua proiectele care s-au dovedit sănătoase și le vom aduce în forma lor cea mai bună. De aceea, am început deja de ieri consultări cu membrii celor doua asociatii ale criticilor de teatru si cu mediul independent. La două zile după numire. Nu o să stau! Mi-am împărțit oamenii pe orașe. O să-mi pun întâlniri la Timișoara, la Cluj, la Iași… Vreau feedbackuri, vreau să conving oamenii să vină și să le explic că schimbarea se poate face doar din interior. Dacă vrem să îmbunătățim sistemul acesta, această organizație a noastră care e un ONG, de fapt, hai să ne înscriem și să vedem ce putem face. După patru ani din momentul în care te-ai înscris, lumea te poate vota pentru Senat. Deci, sigur că trebuie scăzută media de vârstă la Senat, asta e clar. Dar nu a oprit nimeni pe nimeni, toată lumea a votat democratic acum. S-au primit propuneri din țară, voturi din țară. Sunt toate adunate. Asta a ieșit.

– Deci, nu ți-ai făcut campanie.
Nu mi-am făcut niciun pic de campanie, nu am dat niciun telefon nimănui. Absolut niciun telefon nimănui. Nu a știut nimeni, până în ultima zi. Parcă trei luni a fost timpul de depunere a unui proiect, cu echipa… Eu nu îl înlocuiesc pe Ion Caramitru, pentru că Ion Caramitru nu este un om care poate fi înlocuit. De altfel, niciun artist nu poate fi înlocuit pentru că artiștii sunt unici în felul lor. Sigur că au valori diferite, adică ei se raportează la lume prin Teatru, diferit. Dar niciun artist nu poate fi înlocuit. Sunt individualități aparte. Eu sunt un artist care încearcă să conducă și să dea o linie acestei organizații. Adică un artist care își va rupe din puținul timp din viața privată. O să încerc să dau o traiectorie bună. Dar nu am cum să dau la o parte proiectele lui Ion Caramitru pentru că ele sunt niște proiecte foarte bune. Gala UNITER, Gala HOP, Artiștii pentru artiști, sunt proiecte sănătoase. Există medici care ajută UNITER-ul, care ajută artiști în vârstă, fără posibilități. Gândiți-vă că totuși Ion Caramitru a reușit să convingă guverne să ofere pensii suplimentare pentru artiști. Adică realmente acesta este meritul lui. El nu a obținut aceste beneficii doar pentru UNITER, ci pentru toate Uniunile de Creație. Trebuie să nu uităm aceste lucruri. Este foarte urât sa uiți. Eu nu sunt în măsură să judec pe nimeni. Sunt pur și simplu onorat că îi urmez la conducerea UNITER.

Citiți aici primul interviu oferit de Dragoș Buhagiar după alegerea sa Președinte al UNITER:
https://www.money.ro/dragos-buhagiar-teatrul-inseamna-impreuna/

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed