Prețul sancțiunilor occidentale: Industria rusă intră pe mâna Chinei

Dacă CEFC ar prelua o participaţie la En+, ar fi a doua mare achiziţie realizată de conglomeratul chinez în Rusia în cursul acestui an, după ce săptămâna trecută a anunţat că va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru 14,16% din acţiunile gigantului petrolier Rosneft. „CEFC vrea să continue să îşi extindă prezenţa în Rusia şi să preia o participaţie la En+”, a subliniat una dintre surse.

CEFC ar urma să preia acţiuni la En+ în calitate de investitor cheie, iar daca va fi realizata, IPO va avea loc undeva spre finele anului, a adaugat altă sursă.
Principalul acţionar de la En+, miliardarul rus Oleg Deripaska, a declarat recent că intentioneaza să strângă aproximativ 1,5 miliarde de dolari de pe urma unui posibil IPO ce ar urma să fie derulat la Londra. Cu toate acestea, oferta publică iniţială a fost amânată după ce, in august, SUA au impus noi sancţiuni Rusiei.

En+, care gestionează afacerile lui Deripaska în domeniul aluminiului şi energiei hidroelectrice, a refuzat orice comentariu referitor la IPO sau vânzarea de acţiuni, dar a precizat că firma mamă, Basic Element, a semnat în iulie un acord strategic de cooperare cu CEFC, iar cele două companii analizează mai multe forme de cooperare.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie. KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed