Prima acțiune concretă împotriva lui Șoșoaca în Parlament: „Să eliminăm problema”

0
95

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a trimis o scrisoare grupurilor parlamentare din Senat in care propune sanctionarea senatoarei Diana Sosoaca pentru incalcari ale prevederilor regulamentare. Aceasta precizeaza ca Sosoaca nu respecta masurile de protectie sanitara si nu poarta masca in sala de plen, instiga la ura in luarile de cuvant, jijneste si utilizeaza un discurs xenofob, homofob si extremist. 

 

 

Vaccinurile anti-covid sunt experimentale? Ministerul Sănătății vine cu explicații

 

„Stimati colegi, Grupul parlamentar din Senat al Partidului National Liberal va propune eliminarea unei probleme care se perpetueaza de la inceputul legislaturii in Parlamentul Romaniei: comportamentul necorespunzator, nociv si neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Sosoaca.

Conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: «Deputatii si senatorii sunt obligati sa respecte prevederile regulamentelor, sa se supuna normelor de conduita civilizata, de curtoazie si de disciplina parlamentara si sa nu aiba atitudini sau sa foloseasca expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase».

 

NU va fi nicio AUTOSTRADĂ. Un deputat știe ce se va întâmpla: Punem pariu?

 

 

Nimeni nu este mai presus de lege!

De asemenea, art. 206 din Regulamentul Senatului, republicat, prevede ca: «Constituie abateri disciplinare savarsite de senatori urmatoarele fapte, daca, potrivit legii, nu constituie infractiuni: a) incalcarea dispozitiilor privind indatoririle senatorului prevazute de Constitutie, si de Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor; b) incalcarea juramantului de credinta; c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului; d) exercitarea abuziva a mandatului de senator; e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar in sedintele de plen, de comisii sau de birou ori in afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator; f) absentarea, nemotivata si in mod repetat, de la lucrarile Senatului».

Este inadmisibil sa mai toleram ca parlamentarul Diana Iovanovici-Sosoaca sa sfideze orice norma legala si orice regula a bunului-simt in cea mai prestigioasa institutie a tarii, in care fiecare dintre noi, la fel ca si domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine resprezinta o grava ofensa adusa atat Parlamentului, cat si romanilor.

Incalca masurile sanitare, nu poarta masca de protectie in sala de plen a Senatului, dand in permanenta dovada de iresponsabilitate. Instiga la ura si haos in luarile de cuvant din plenul Senatului, jigneste, aduce ofense si grave acuzatii neintemeiate, utilizeaza discurs homofob, xenofob, extremist. In loc sa isi respecte statutul de parlamentar si sa faca legi in interesul romanilor si pentru electoratul care a trimis-o in Parlament.

Sunt prea multe derapaje care pun in pericol buna functionare a Legislativului, dar si aplicarea si respectarea masurilor de protectie. Este grav sa toleram asemenea conduita, mai ales ca exista sanctiuni disciplinare, statuate clar in cuprinsul art. 207 din Regulamentul Senatului, republicat: «Abaterile de la deontologia parlamentara se sanctioneaza cu: a) atentionare; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvantului; d) indepartarea din sala pe durata sedintei; e) avertisment public-scris».

 

Stimati colegi, acesta este un apel la dumneavoastra: sa lasam orgoliile politice si sa dam dovada de responsabilitate, corectitudine si respect. Daca vrem sa crestem increderea in Senat, daca ne dorim un mediu de lucru civilizat, trebuie sa solutionam urgent problema. Va amintesc ca exista si o reactie recenta din partea societatii civile, adresata clasei politice, de a se delimita de la astfel de derapaje de la democratie din partea unui ales al electoratului. Parlamentul a tergiversat nepermis sanctionarea unor persoane care promoveaza discursuri populiste, extremiste, xenofobe si care incita la ura. Este nevoie de asumare ferma din partea Senatului!”, arata Alina Gorghiu in scrisoarea respectiva, citata de news.ro.

Un caz similar a fost si la Camera Deputatilor. Astfel, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a hotarat joia trecuta sa il sanctioneze pe deputatul AUR Dan Tanasa cu un avertisment scris. Astfel, Comisia va inainta Biroului permanent, care are competenta de a decide, propunerea cea mai aspra prevazuta de Statutul deputatilor si senatorilor si anume avertismentul scris, a explicat deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean.

Liderul deputatilor USR-PLUS Ionut Mosteanu si parlamentarul Silviu Dehelean au facut o solicitare lunea trecuta catre Biroul permanent al Camerei in care au cerut sanctionarea deputatului AUR Dan Tanasa care i-a insultat, dupa sedinta plenului de saptamana trecuta in care a fost adoptat proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ.

„Apreciem ca a avut loc o incalcare sanctionabila a eticii si deontologiei parlamentare, reglementata in dispozitiile legale anterior mentionate, si apreciem ca este imperios necesara sanctionarea deputatului Dan Tanasa. Consider ca lipsa unei sanctiuni va avea un efect incurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care va inaintez spre solutionare prezenta sesizare”, arata textul cererii.

Tot luni, alianta USR-PLUS a anuntat ca depune un proiect de lege prin care sa fie introduse sanctiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sanctiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adreseaza injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma sa fie sanctionati cu reducerea drastica a indemnizatiei.