Primele imagini cu retragerea rușilor din Herson: Tristețe, HIMARS-uri și echipamente abandonate

Pe rețelele de socializare au început să apară primele înregistrări video cu retragerea trupelor rusești din Herson, unii soldați filmând mesaje de adio față de oraș, în timp ce altele arată echipamente lăsate în urmă de militarii Moscovei și efectele loviturilor cu sistemele HIMARS.

„- Iar acum mi-e clar de ce se întâmplă asta. Apărarea orașului cu aceste linii de aprovizionare ar fi nebunie completă”, spune el.

„- Este greu, amar, mai ales că [Herson] este acum un subiect al Federației Ruse”, afirmă celălalt soldat rus, cu referire la proclamația de anexare făcută de Putin pe 21 septembrie.

„- Am văzut aici multe banere cu ‘Rusia este aici pentru totdeauna’. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare. Sperăm ca să recâștigăm asta cumva”, adaugă el.

„- Nimic nu este pierdut dacă există o dorință pentru victorie, o dorință pentru rezistență”, îl completează celălalt militar rus.

Podul Antonovskyi, în prim-planul retragerii din Herson

O altă înregistrare a fost filmată de corespondentul rus de război Alexandr Kots care a fost evacuat cu un feribot ce transporta mașini către cealaltă parte a Niprului.

Kots a filmat podul strategic Antonovsky de peste Nipru pentru a arăta pagubele suferite de acesta în urma atacurilor repetate ale ucrainenilor cu sisteme HIMARS.

„Distrugerile aduse podului Antonovsky din cauza cărora comunicarea între malul drept și stâng al Niprului a fost întreruptă”, arată acesta pentru a ilustra „rezultatele precise” ale loviturilor cu sistemele HIMARS.

Kots a fost ținta unor atacuri ale altor propagandiști ruși care l-au criticat miercuri din cauza relatărilor cu privire la situația din Herson.

„Cu privire la Herson. N-am deloc vești bune. Va trebui să fiți de acord că nu sunt multe din acestea în nicio direcție. Așteptăm anunțuri oficiale”, a scris el miercuri pe canalul său de Telegram, înainte ca Rusia să anunțe că abandonează orașul Herson și malul de vest al râului Nipru.

Echipament rusesc abandonat de forțele de invazie

O altă înregistrare video arată echipamente și vehicule militare lăsate în urmă de militarii Moscovei, o parte a vehiculelor de luptă părând să fi fost avariate în timpul unor tentative de traversare nereușită a râului Nipru.

Generalul australian Mick Ryan, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai războiului din Ucraina, nota însă într-o nouă analiză publicată joi că este puțin probabil ca ucrainenii să captureze la fel de multe echipamente și vehicule rusești ca în timpul prăbușirii catastrofale a frontului rusesc din Harkov, ținând cont că acum a fost vorba de o operațiune teoretic pregătită din timp.

El a mai notat că ritmul și organizarea oricărei retrageri rusești – dat fiind faptul că aceasta ar trebui să fie o operațiune deliberată – ne va arăta multe cu privire la moralul și capabilitățile forțelor armate rusești din sudul Ucrainei.

„Desfășurarea unei retrageri tactice ordonate este o provocare foarte dificilă, chiar și în cele mai bune circumstanțe. Iar, dat fiind faptul că rușii au avut timp să pregătească această retragere, s-ar putea ca ei să nu lase în urmă atât de multe muniții și echipamente cum au făcut-o în Harkov”, explică Ryan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed