Proiectul incredibil la care lucreaza Norvegia. Au alocat un buget de un miliard de euro pentru asta

Norvegienii sunt un etalon cand vine vorba despre masuri pentru protectia mediului. In ultimii ani, acestia au facut investitii masive in dezvoltarea de surse de energie alternativa si in masuri pentru protejarea mediului. Interesant este ca toate aceste eforturi vin de la o tara cu resurse uriase de petrol, deci care si-ar putea duce traiul linistita. Insa norvegienii sunt mult mai interesati de mediul in care traiesc decat alte popoare.

 

Ultimul proiect de acest fel? Investitii de aproape un miliard de euro in adevarate autostrazi de biciclete pentru cei mici si pentru adulti. Intentia norvegienilor este ca prin aceste investitii sa incurajeze folosirea bicicletei pentru deplasari si educarea tinerilor generatii in acest sens. Banii provin, culmea, din profitul pe care Norvegia l-a realizat din vanzarea de petrol. Tinta autoritatilor este ca, in urmatorii doi ani, transportul cu bicicleta sa fie utilizata de aproximativ 10-20% din populatie. In cifrele pe 2015, aceasta pondere a fost de 5%. Oricum, cu mult peste media celorlalte tari.

 

Iar Norvegia este dispusa sa investeasca masiv pentru a-si atinge scopul. De bani nu duce lipsa. Tara scandinava are al doilea cel mai mare PIB pe care de locuitor din lume, fiind depasita doar de Luxemburg. O mare parte din bani vin din afacerile cu petrol, resursa care se gaseste din abundenta in subsolurile teritoriilor Norvegiene.

 

Proiectul de piste de biciclete pentru cei mici si pentru cei mare va debuta in noua mari orase. Aici vor fi construite adevarate autostrazi pentru biciclete, departe de traficul auto care ar putea perturba circulatia pe bicicleta. Aceste piste vor avea mai multe sensuri, pe care se va putea circula in deplina siguranta. Beneficiile sunt atat pe termen scurt, cat si lung. Pentru viitorul apropiat, norvegienii intentioneaza sa treaca din traficul auto pe pistele de biciclete. In traducere, navetistii care merg zilnic spre munca sa fie tot mai mult atrasi de a face acest drum pe biciclete.

 

Pe de alta parte, drumurile sunt construite si pentru educarea generatiei de maine. Pistele de biciclete pentru copii sunt facute cu bataie lunga. Pana in 2030, Norvegia intentioneaza sa aduca la nivel 0 cresterea numarului de proprietari de autoturisme. Undeva, pe langa protejarea mediului, aceste masuri vor aduce si bani la buget. Cum? Anual, Norvegia cheltui in jur de sase miliarde de dolari pe reparea drumurilor si cailor ferate. Daca aceste piste pentru biciclisti vor prinde, o mare parte din acesti bani vor fi economisiti.

 

Noriel incurajeaza mersul pe bicicleta inca de la varste fragede. Iti punem la dispozitie o paleta larga de modele pentru micutul tau.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed