Provocarea anului 2010: deficitul bugetar

Dacă 2009 s-a caracterizat printr-o ajustare a dezechilibrelor externe, anul următor trebuie să aducă măsuri corective la nivelul bugetului de stat. Toate prog­nozele converg către aceeaşi concluzie: reducerea deficitului bugetar! “În ceea ce priveşte «provocarea anului viitor», credem că aceasta va fi ajustarea dezechilibrului fiscal, probabil unul dintre punctele cele mai slabe ale economiei româneşti”, sintetizează Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank România.

Este, practic, aceeaşi provocare ca şi în anul 2009. Dacă, în anii anteriori, inflaţia şi deficitul de cont curent ţineau capul de afiş al tuturor analizelor macroeconomice, acum, deficitul bugetar ocupă prima pagină. Toate măsurile guvernamentale trebuie să fie mijloace pentru atingerea acestui scop: reechilibrarea bugetară. Din acest punct de vedere, anul 2010 este anul “prelungirilor” şi, poate, cel al unui început timid de revigorare a economiei. Din nefericire, am pierdut din nou startul, în comparaţie cu multe state europene, care par să-şi fi revenit încă din trimestrul al treilea al anului 2009. Revenirea economică poate întârzia şi mai mult dacă lipsesc măsurile de consolidare fiscală sau dacă acestea sunt incoerente. În esenţă, se va repeta în 2010 ceea ce s-a întâmplat în anul anterior. Anul 2009 a devenit mai mult anul incertitudinii. Corecţia a fost realizată doar la nivelul dezechilibrelor ce veneau pe filieră externă. Tot ceea ce ţinea de decizia internă a fost cuprins de instabilitate şi de incertitudine. Tocmai de aceea, pentru a nu avea încă un an de incertitudine, corecţia trebuie realizată şi în interior. În caz contrar, se pune în pericol şi ceea ce se realizează din cauze externe. Iar cu cât decizia internă este mai pătrunzătoare, mai eficientă, cu atât corecţia va readuce indicatorii macroeconomici în spaţiul pozitiv.

Analiştii cred că inflaţia va gravita în jurul valorii de 4%, la fel ca şi în 2009. PIB-ul va înregistra un avans mediu de aproximativ 0,5%, în viziunea economiştilor. Ceea ce înseamnă că nu va fi foarte mult diferit faţă de cel din anul precedent. La fel, deficitul de cont curent va fi apropiat valoric în cei doi ani. Trebuie spus, totuşi, că a doua parte a anului 2010 va fi mai bună decât prima jumătate, că lucrurile se vor ameliora în al doilea semestru al anului. Citiţi estimările detaliate ale analiştilor specializaţi în macroeconomie în anuarul “Economia în 2010”, începând din 17 decembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed