Radu Furnică, head-hunter: Companiile din România nu au concediat manageri pe fondul crizei (VIDEO)

Managerii de top din România au reuşit să îşi păstreze în mare parte poziţiile în ciuda crizei.

„Problema este mai puţin gravă decât m-aş fi aşteptat eu acum un an de zile. Deci situaţia este încă sub control, în sensul în care mă aşteptam să fie pierderi de locuri de muncă la nivel de top-management mult mai rapide decât am văzut că s-a întâmplat,” a precizat Radu Furnică, expert în recrutarea de executivi la Leadership Development Solutions.

Însă, pe măsură ce pretenţiile companiilor cresc, numărul celor care au competenţele necesare pentru poziţii de top scade.

„Adevărata criză pe care noi o avem este una de competenţă, pe fundalul unei crize şi mai profunde, şi anume una de valori. Adevăratele consecinţe negative pentru economia românească şi piaţa de talent nu sunt unele neapărat de termen scurt spre mediu. Sunt consecinţe pe termen lung şi sunt generate de problemele imense pe care noi le avem în sistemul educaţional. Dacă este vorba să folosim cele mai înalte standarde, atunci numărul de top executives din ţara asta se reduce la o chestiune de zeci,” consideră Radu Furnică.

Căderea cea mai mare a pieţei forţei calificate de muncă se vede în sistemul financiar.

„În 2008, peste 60% din activitatea noastră venea din servicii financiare. În anul 2009 a fost zero, şi chiar până în ziua de azi nu avem deloc proiecte în sectorul de servicii financiare. Aceasta este o parte a economiei noastre care cred că va trece prin nişte transformări profunde,” a adăugat head-hunter-ul.

Radu Furnică estimează că anul acesta se vor face totuşi angajări în sectorul serviciilor şi al construcţiilor, pe fondul demarării lucrărilor de infrastructură. Schimbările care vor avea loc însă, vor fi fundamentale.

„Viitorul va fi al celor care vor avea cei mai buni oameni. Şi nu sunt destui oameni deştepţi pe câte companii au nevoie de ei,” a precizat Radu Furnică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed