Rafo Oneşti, la un pas de dizolvare

Măsura a fost luată în conformitate cu Legea societăţilor comerciale (Legea 31/1990), care o impune în condiţiile constatării unei diminuări semnificative a activului net al societăţii comerciale ori reducerea acestuia sub jumătate din valoarea capitalului social subscris.

 

Dacă dizolvarea societăţii nu va fi acceptată de acţionari, Consiliul de Administraţie le va solicita acestora, după ce vor fi convocaţi în prima jumătate a lunii septembrie, să hotărască asupra reducerii capitalului social, de la aproape 2,2 miliarde de lei la numai peste 228 de milioane. Această măsură se propune a fi luată prin reducerea valorii nominale a acţiunii Rafo, de la 2,50 la 0,26 de lei.

 

În acest fel, la noua valoare a capitalului social, acţionarul principal, Petrochemical Holding GmbH, va ramâne cu 96,51 la sută din capital, dar la o valoare totală ceva mai mare de 220 de milioane de lei, un grup de acţionari persoane juridice vor deţine 3,32 la sută, dar valoric numai 7,6 milioane de lei, iar un grup de persoane fizice 0,15 la sută, adică aproximativ 356.000 de lei.

 

Instalaţiile rafinăriei din Oneşti au fost oprite pe 20 februarie 2008, an în care s-a decis începerea programului de modernizare, pentru repornire, program aplicat parţial inclusiv în anul 2013.

 

Cu toată sistarea activităţii de producere a combustibililor lichizi, Rafo a obţinut, în 2013, venituri din exploatare de peste 98 de milioane de lei, prin vânzarea stocului de ţiţei, a staţiilor de carburanţi, vagoanelor şi locomotivelor, dar şi din fier vechi, încasând diverse sume şi din alte surse.

 

Astfel, s-au acoperit cheltuieli de aproape 136 de milioane de lei, dar şi datoriile la Bugetul de Stat. Ajustările în exerciţiul financiar, dar mai ales fiscalitatea şi blocajul financiar, au cauzat pierderi de peste 46,5 milioane de lei societăţii.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed