Rareş Bogdan, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Iaşi: S-au luat 82 milioane de euro pentru a dezvolta cel mai modern terminal din România. Dan Motreanu: Fondurile europene reprezintă principala sursă de dezvoltare

0

Noul terminal are peste 30.000 de metri pătraţi, este dispus pe trei niveluri, fiind de peste zece ori mai mare decât terminalul T3 utilizat până acum. Investiţia, care se apropie de 100 milioane de euro, a fost inaugurată în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a europarlamentarilor liberali Rareş Bogdan şi Dan Motreanu. Pasagerii cursei Tarom Iaşi-Bucureşti au făcut formalităţile de îmbarcare în noua clădire.

”A fost o viteză incredibilă pentru această investiţie. Este o investiţie realizată din bani europeni, în proporţie de peste 80 la sută. S-au luat 82 milioane de euro pentru a dezvolta cel mai modern terminal din România şi o spune un clujean care priveşte asta cu oarecare invidie. În câteva luni se termină şi investiţia de la Cluj şi vedem care arată mai bine. Azi, Aeroportul Iaşi este peste Otopeni, peste Cluj, Timişoara sau Sibiu”, a declarat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.

El a spus că tot la Iaşi a văzut în cursul zilei un parc modern la societatea locală de transport, noile mijloace de transport fiind achiziţionate din fonduri europene.

”Sunt deja 32 tramvaie, vor veni încă 18, care arată ca la nivelul oricărei capitale europene. Sunt de asemenea autobuze electrice, 50 la număr la Iaşi, un parc care ajunge în total la 140 mijloace de transport în comun şi îi felicit pe Mihai Chirica, Costel Alexe, dar şi pe ieşeni. Moldova se dezvoltă, iar România a înţeles ce înseamnă banii europeni”, a afirmat Rareş Bogdan.

El a precizat că România a luat în total de la Uniunea Europeană suma de 94 miliarde de euro şi a plătit către UE 26 de miliarde.

”Diferenţa este colosală şi arată modul în care Europa susţine dezvoltarea României. La Iaşi s-a depăşit un miliard de euro în şcoli, în mobilitate urbană, în aeroport sau în zona de apă-canal. Asta arată de ce este nevoie de Europa, de ce administraţiile de succes reuşesc să facă lucruri grozave”, a adăugat Rareş Bogdan.

La rândul său, europarlamentarul PNL Dan Motreanu a spus că fondurile europene reprezintă principala sursă de dezvoltare a comunităţilor locale. 

”România a fost o ţară beneficiară de multe fonduri europene prin programul de coeziune. De curând am avut dezbaterea în PE pe finalizarea programului de coeziune din perioada 2014-2020 unde România a fost felicitată pentru că a avut un procent extraordinar de atragere a fondurilor, într-o proporţie de peste 96 la sută, ceea ce înseamnă undeva la 24 miliarde de euro. Pentru 2021-2027 România are o sumă enormă alocată, de 46 de miliarde de euro. Aceşti bani vor aduce şi mai multă dezvoltare pentru România, vor aduce investiţii serioase în comunităţile locale. Sunt fericit că sunt aici să inaugurez prima cursă din acest terminal şi cred că investiţia va duce la dezvoltarea zonei, la mai multă conectivitate, la o integrare şi mai profundă a României în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul Dan Motreanu.