Regiunea chineză Xinjiang, care furnizează 20% din bumbacul mondial, este afectată de căldură excesivă, riscuri de inundaţii şi alunecări de teren

China se confruntă cu o căldură peste normal începând din iunie, unii meteorologi dând vina pe schimbările climatice.

Vremea excesiv de caldă a dus la creşterea cererii de energie electrică pentru a răci casele, birourile şi fabricile. În regiunile agricole, seceta este un motiv de preocupare.

Ultimele valuri de căldură din Xinjiang au fost deosebit de durabile şi extinse, a declarat Chen Chunyan, expert şef la Observatorul Meteorologic din Xinjiang, pentru presa de stat. Ea a remarcat că vremea extremă din sudul şi estul regiunii, care este de peste două ori mai mare decât Franţa, durează deja de aproximativ 10 zile.

Ruoqiang, din sud-estul Xinjiang, a activat vineri seara o alertă roşie – cea mai ridicată dintr-un sistem de avertizare cu trei niveluri de căldură, prognozând temperaturi de 40 de grade Celsius  sau mai mult pentru următoarele 24 de ore.

În 2015, un portal de ştiri local a raportat 50,3 grade C elsiusla o staţie meteo de lângă Ayding, un lac uscat din depresiunea Turpan din Xinjiang.

”Temperatura ridicată continuă a accelerat topirea gheţarilor în zonele muntoase şi a provocat dezastre naturale, cum ar fi inundaţii rapide, alunecări de noroi şi alunecări de teren în multe locuri”, a spus Chen.

Administraţia Meteorologică din China a declarat cu o zi mai devreme că topirea gheţarilor din Xinjiang prezintă un risc mare de cedare a barajului de pe un afluent al râului Aksu, lângă graniţa Chinei cu Kârgâzstan.

Cunoscut în mare parte pentru deşerturile sale, Xinjiang găzduieşte, de asemenea, lanţuri muntoase lungi de-a lungul graniţelor sale, inclusiv munţii Tian Shan, Pamirul, munţii Kunlun şi Karakoram, care au devenit din ce în ce mai populari pentru turiştii chinezi pe fondul restricţiilor Covid-19 privind călătoriile internaţionale.

Astfel de valuri de căldură ar putea avea, de asemenea, impact asupra culturilor, în special a bumbacului, a avertizat Chen.

Xinjiang reprezintă producţia de aproximativ 20% din bumbacul mondial, o cultură care are mare nevoie de apă.

După unele estimări, este nevoie de 20.000 de litri de apă pentru a produce 1 kilogram de bumbac, suficient pentru un tricou şi o pereche de blugi.

Nu doar regiunea Xinjiang este afectată de căldură. Se preconizează că o altă rundă de temperaturi extreme va afecta aproximativ 20 de provincii chineze, între care şi centrul financiar Shanghai.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri