Revista presei economice, luni, 29 septembrie

Goana dupa cota de piata a redus solvabilitatea sistemului bancar la 12,8%, citim in Business Standard. Solvabilitatea celor 40 de banci din sistemul bancar romanesc s-a deteriorat in primul semestru din 2008 cu un punct procentual, la 12,78%, pe fondul politicii agresive a unor banci pentru castigarea cotei de piata, in timp ce rata riscului de credit a sporit la 4,71%, de la 4% la finele anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Citeste stirea.

Criza financiara vine in Europa pe relatia Marea Britanie – Benelux, apreciaza Ziarul Financiar. Camera Reprezentantilor din SUA ar putea vota astazi planul de 700 de miliarde de dolari pentru stabilizarea sistemului bancar american, insa intre timp un alt gigant, Washington Mutual, a intrat in faliment dupa ce clientii au retras 16,7 mld. $ in 10 zile, iar in Europa guvernul britanic se pregateste sa nationalizeze inca o banca – Bradford&Bingley. Materialul complet.

Persista riscul derapajului bugetar, crede Financiarul. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a afirmat ca institutia pe care o reprezinta ramane in alerta maxima cu privire la unda de soc a crizei financiare mondiale, unda care ar putea lovi Romania fie chiar si indirect. Pe fondul unui an electoral, riscurile sunt mari, iar guvernatorul spera ca deficitul bugetar sa ramana sub 3% din PIB. Afla mai mult.

Românii iau credite de milioane de euro pe persoană fizică pentru blocuri întregi, a aflat Cotidianul. Pentru câteva sute de români, creditul pentru persoane fizice a devenit similar cu împrumutul de investiţii acordat companiilor. Este vorba despre un număr restrâns de persoane care au contractat împrumuturi uriaşe garantându-le cu terenuri sau case. Mii de oameni cu împrumuturi de peste 500.000 de euro, câteva sute care au luat credi­te de peste un milion de euro, dar şi un credit de 3.700.000 de euro, contractat prin intermediul unui broker şi folosit pentru investiţii imobiliare. Cam aceasta este lista norocoşilor cu credite gigant pentru persoane fizice. Citeste tot.

Românii preferă să trăiască în lux, crede Evenimentul Zilei. Într-un top al sumelor cheltuite pe produsele exclusive şi scumpe, românii sunt printre primii, chiar dacă nivelul lor de trai nu este foarte ridicat. Vânzările de autoturisme şi accesorii de lux s-au dublat anul acesta, iar marile branduri internaţionale s-au înghesuit să-şi anunţe intrarea în România. Citeste tot.

Apartamentele vechi au ajuns mai ieftine, pe metrul pătrat, decât cele noi, citim in Gandul. Calculate la preţul pe metrul pătrat, apartamentele vechi au fost până nu demult mai scumpe decât cele noi. Preţurile mari la cele noi se explică prin faptul că suprafeţele construite sunt mai mari, în loc de 25-35 de mp pentru o garsonieră proiectele noi oferă o suprafaţă efectivă de 40-55 de mp. Afla mai mult.

Persoanele fizice vor putea plati online impozitul pe venituri, aflam din Gardianul. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice autorizate va putea fi platit online, cu cardurile bancare, de la 1 octombrie, urmând ca sistemul sa fie aplicat si în cazul companiilor pâna la finele anului, a declarat Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF). Citeste stirea.

S&P ar putea micsora ratingul Romaniei, preconizeaza Romania Libera. Agentia de rating Standard&  Poor’s (S&P) a anuntat ca ar putea micsora in urmatoarele luni calificativul mai multor economii emergente, printre care si Romania. Romania are un rating de „BBB-„, cu o perspectiva negativa atasata acestuia, indicand o posibila diminuare. Afla mai mult.

Trăim din împrumut, estimeaza Jurnalul Financiar. România a ajuns să aibă o datorie externă cât jumătate din PIB, ceea ce înseamnă că noi consumăm cu mult mai mute decât producem. Fiecare român are o datorie de 2.926 euro, care la un moment dat va trebui plătită. Citeste stirea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed