Revista presei interne 25.05.2010 – Cum poţi scăpa de impozitul de 16% pe depozitele bancare

Universitatile scot someri pe banda rulanta: unu din cinci absolventi de facultate nu-si gaseste job, scrie Ziarul Financiar. Aproape 20% din cei 115.000 de absolventi de studii superioare de anul trecut s-au inscris in evidentele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa ce au primit diplomele de licenta. Anul trecut, din cei 40.200 de someri cu studii superioare care nu au avut un loc de munca, mai bine de jumatate (21.600) erau someri nou intrati in evidentele agentiei, adica proaspeti absolventi de facultate.

Cum poţi scăpa de impozitul de 16% pus de stat pe depozitele bancare, relateaza Gandul. Ca să nu-şi piardă clienţii, băncile vor promova conturile de economii, asimilate conturilor curente, care nu sunt supuse impozitării de 16% a câştigurilor.
Românii care vor să-şi înmulţească banii ţinuţi în conturile băncilor pot să scape de impozitul de 16% aplicat câştigului din depozitele bancare, chiar dacă măsura va fi introdusă de la 1 iunie, conform înţelegerii dintre Guvern şi FMI. Soluţia recomandată de specialişti este contul de economii, care este asimilat unui cont curent şi care, conform legii, este scutit de impozitare.

Marea Neagră, rezervorul de petrol „ascuns” al României, noteaza Evenimentul Zilei. Suprafaţa câştigată la Haga ne poate aduce beneficii consistente dacă estimările de atunci se vor adeveri. Cu o producţie de hidrocarburi pe uscat în declin de la an la an, România scoate ultimul as din mânecă pentru descoperirea unor cantităţi importante de gaze şi petrol: Marea Neagră. Puţin explorată în zona de mare adâncime şi în cea care a revenit României după procesul de la Haga.

Câştigul la stat, mult mai bun ca la privat, precizeaza Capital.ro. Cheltuielile salariale în sistemul public s-au dublat în ultimii patru ani, câştigul mediu al unui angajat la stat ajungând să depăşească nivelul mediu pe economie. Sistemul public are, în prezent, peste 1,36 milioane de angajaţi, în vreme ce Institutul Naţional de Statistică raportează 3,73 milioane de salariaţi în România. Câştigul mediu la stat este de 2.239 lei, iar cel pe ţară este de 1.892 lei.

Statul a trimis economia în subteran, ne informeaza Saptamana Financiara. Impozitarea agresivă şi reglementarea excesivă au creat stimulentele necesare apariţiei evaziunii fiscale, muncii la negru şi contrabandei. În ultima săptămână, încercarea de a găsi soluţii alternative la reducerea salariilor şi pensiilor sau la majorările de impozite a adus în prim-planul dezbaterii publice economia subterană. Combaterea acestui fenomen, ajuns la 40% din Produsul Intern Brut (PIB), a aprins mintea ziariştilor, sindicaliştilor şi politicienilor care s-au întrecut în oferirea de soluţii. Nimeni nu s-a referit la cauzele acestuia: impozitarea agresivă a forţei de muncă, reglementarea excesivă, corupţia inerentă a achiziţiilor publice.

O criză prea mare pentru FMI, se intreaba Bursa. Criza este bună pentru Fondul Monetar Internaţional. La fel cum un bombardament serios re-prezintă promisiunea unei bunăstări certe pentru constructori. Spre deosebire de aceştia, care nu dis-pun şi de bombardiere alături de buldozere şi macarale, Fondul a contribuit direct sau indirect la constituirea unui cadru economic şi financiar global extrem de predis-pus la crize.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed