Revista presei interne – 27 octombrie 2009 – Restructurare la sânge la Ana Holding

0
Unul din patru angajati ai grupului Ana Holding a fost concediat in ultimul an, potrivit Ziarului Financiar, care precizează că: Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul Ana Holding, cu afaceri estimate la 100 de milioane de euro, a renuntat la 600 de oameni din octombrie anul trecut, dar nu a reusit sa evite o scadere a afacerilor cu peste 20%. „Sufar enorm de mult, dar m-au obligat cei care administreaza aceasta tara. Am ajuns sa lucram in orb din cauza impredictibilitatii”, a declarat omul de afaceri, care sustine ca anul acesta bugetele grupului au fost revizuite in scadere, de trei ori, in ianuarie, aprilie si ulterior in august.

Deşi vor veni la insistenţele preşedintelui României, experţii creditorilor externi vor trebui să închidă ochii la multe probleme, scrie Evenimentul Zilei, arătând că: Din cauza haosului de pe scena politică, România are toate şansele să nu-şi respecte până la finele anului cele mai importante angajamente asumate în faţa finanţatorilor externi, pentru a primi următoarele tranşe, de 2,5 miliarde de euro, din pachetul de împrumut pe 2009.

Metroul a fost blocat, marţi-dimineaţă, pe magistrala a doua, timp de mai bine de 90 de minute, notează Adevărul. Din cauza unui macaz stricat, garniturile de călători care operau pe segmentul Berceni – Pipera au trebuit să stea mai bine de 20-30 de minute în tunel. Traficul de călători a avut, astfel, de suferit între orele 7.30 – 9.00, timp în care angajaţii Metrorex au încercat să remedieze defecţiunea înregistrată la staţia Pipera. Un macaz stricat nu a mai putut fi accesat de la pupitrul de comandă, astfel că acesta a trebuit să fie acţionat mecanic, de un lucrător al firmei, după cum a declarat pentru Adevarul.ro un conductor al unui tren de călători.

Bursa titrează: Compania CFR SA a raportat, pe primele opt luni ale acestui an, o cifră de afaceri de 667 milioane de lei, în scădere cu 11,8% faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Oficialii CFR au precizat, pentru ziarul BURSA, că, în perioada menţionată, pierderile companiei s-au cifrat la 509.155.212 de lei, fiind aproape duble faţă de cele raportate pe primele opt luni ale anului trecut (360.459.570 lei).

Soţilor Adrian şi Simona C. criza financiară aproape le-a distrus viaţa, arată Cotidianul, precizând că: Firma lor de instalaţii şi amenajări interioare, deschisă în 2006, a falimentat la sfârşitul anului trecut. Cei doi şi-au pierdut casa, maşina, dar şi ţara. Acum trei ani, Adrian C. era director într-un mare centru comercial din Bucureşti. Lucra acolo împreună cu soţia sa Simona, care era şi membră a Corului Madrigal. Câştigau bine, suficient pentru a le oferi celor doi băieţi pe care îi au, de 10, respectiv 6 ani, tot ce le trebuie. Voiau însă să înceapă propria afacere, să se îngrijească de ceva al lor. Cum boomul imobiliar atingea cote maxime în România, s-au gândit că o firmă de instalaţii şi amenajări interioare ar merge. Nu au stat mult pe gânduri. Au împrumutat bani de la bancă, de la prieteni şi au pus pe picioare o firmă, în 2006.

Deşi nu a spus clar care sunt condiţiile pe care România nu le va respecta, cu impact în 2010, acestea ar putea fi chiar pachetele legislative pe care Bucureştiul trebuie să le adopte până la finele acestui an, respectiv legea pensiilor şi a responsabilităţii fiscale, precizează Gândul. România nu va respecta acordul cu FMI şi va cere renegocierea condiţiilor prin care Fondul, Comisia Europeană şi Banca Mondială ne acordă un ajutor financiar total de aproape 20 de miliarde de euro, a declarat luni seară preşedintele Traian Băsescu la ieşirea din sediul de unde este coordonată campania sa electorală.