Ritm şi mobilizare crescute pe şantierul celei de-a treia descărcări de pe Autostrada A1, spre Timişoara. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Au un progres fizic de aproximativ 15 la sută – FOTO

Sorin Grindeanu a declarat că stadiul lucrărilor pe şantierul celei de-a treia descărcări de pe Autostrada A1, spre Timişoara, este de aproximativ 15 la sută.

 

„Am vrut să văd modul în care lucrează compania la această investiţie a CNAIR. Au un progres fizic de aproximativ 15%. Pot să spun un lucru bun, că în ultima perioadă există mobilizare pe acest şantier. S-au angajat ca ritmul de progres lunar să fie undeva în jur de 7%, ceea ce e un ritm bun având în vedere problemele pe care le-au avut. Şi aici mă refer cu descărcările arheologice care trebuie rezolvate înainte de a intra în faza de execuţie. În acest moment traseul este liber, nu mai opreşte nimic. Din raportul pe care mi-l dă săptămânal Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, aici lucrurile au intrat în făgaşul normal, astfel încât, anul viitor, să putem să avem această lucrare”, a declarat Sorin Grindeanu.

 

În ultimele săptămâni, antreprenorul a mobilizat mai mulţi muncitori şi utilaje şi lucrează la viitorul pasaj peste drumul naţional DN69 Timişoara – Arad.

 

Sorin Grindeanu a arătat că în trecut s-au produs întârzieri uriaşe şi pierderi de bani din cauza unor componente privind protecţia mediului.

 

„Ştiţi că am o problema şi apreciez dorinţa unora de a cauta urşi prin Timiş. Am o problema din acest punct de vedere pentru că eu cred că ne aflăm în această situaţie şi din cauză că pe anumite componente pe zona de mediu cred că am fost mai catolici decât papa, cu toate acele lucruri care ţin de studiul de mediu care ne sunt cerute, să vedem comportamentul gândacului verde în toate cele 4 anotimpuri, să facem pasaje pentru urşi acolo unde urşi nu sunt, toate aceste lucruri, şi acestea că să fiu corect, ne-au adus în situaţia în care suntem. Nu vreau să le comentez, ţin de istorie în acest moment”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

 

În luna aprilie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu îl ameninţa pe antreprenor cu rezilierea contractului, iar la finele lunii iunie, firma Todini Costruzioni Generali S.p.A. se regăsea pe prima Listă Neagră întocmită de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, constructorul primind un prim certificat negativ pentru că nu şi-a făcut treaba.

 

Contractul pentru construirea noii descărcări de pe Autostrada A1 la Timişoara a fost câştigat de italienii de la Todini Construzioni Generali S.p.A., aceasta fiind şi singura companie care a depus o ofertă în vara anului 2020. Lucrarea a fost adjudecată la preţul de 189.571.920,62 de lei (fără TVA), adică aproximativ 46 de milioane de euro cu TVA, iar perioada de garanţie a lucrării este de 7 ani.

 

Traseul drumului de legătură începe cu 300 metri înaintea intersecţiei existente, dintre drumurile DJ 692 şi E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier şi se dezvoltă pe direcţia Nord-Est, spre Autostrada A1. Traseul va avea o lungime de aproximativ 10 km.

 

Durata de execuţie a contractului, semnat în ianuarie 2021, este de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor.

 

Drumul, cu câte două benzi pe sens, care va porni de la intersecţia cu localitatea Sânandrei, va fi, practic, a treia descărcare de pe autostrada A1 către Timişoara, după cele de la Remetea şi Giarmata. Vor tranzita noua legătură între 25.000 şi 29.000 de maşini, conform estimărilor din proiect.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed