România a avut în mai a şasea creştere lunară a preţurilor la producător din UE

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 5,6%, clasând ţara noastră pe locul 10 în rândul ţărilor membre din punct de vedere al creşterii a acestui indice, potrivit Eurostat.

Cea mai mare creştere anuală a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 17%, a fost înregistrată în Malta. Creşteri semnificative faţă de preţurile din mai 2009 au mai fost înregistrate şi în Ungaria (9,1%), Grecia (7,3%) şi Finlanda (7,1%), mai arată datele biroului european de statistică, Eurostat, care a centralizat informaţii referitoare la cele 27 de state membre.

În schimb, singurele scăderi ale preţurilor producţiei industriale faţă de mai 2009 au fost în Slovacia (-3,1%) şi Letonia (-1,2%).
În mai, preţurile producţiei industriale s-au majorat în zona euro cu 3,1% şi cu 3,7% pe ansamblul blocului comunitar, faţă de aceeaşi lună din 2009.

Preţurile din sectorul energetic au crescut in a cincea lună a acestui an cu 8,6% în UE şi cu 7% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În mai s-au scumpit şi bunurile intermediare, cu 3,8% în UE şi cu 3,9% în zona euro, iar bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 1% în UE şi cu 0,7% în zona euro.

În schimb, preţurile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,2% în UE, respectiv cu 0,1% în zona euro, iar bunurile de capital au înregistrat in mai 2010 o creştere a preţurilor de 0,5% în blocul comunitar, respectiv de 0,2% în zona euro.

Faţă de aprilie, preţurile producţiei industriale au înregistrat o uşoară creştere, atât la nivelul întregului bloc comunitar, cât şi în zona euro, de 0,2%, respectiv de 0,3%. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate de Ungaria (3,4%), Cipru (2%), Lituania (1,3%) şi Slovenia (1,2%).

La polul opus s-au clasat Grecia (-0,6%), Suedia şi Marea Britanie, ambele cu o scădere a preţurilor la producătorii din industrie în luna mai faţă de aprilie de 0,5%.
Preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în UE, în timp ce preţurile la bunurile intermediare au crescut cu 0,8% în ambele regiuni în luna mai faţă de luna precedentă. Preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,3% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au scumpit cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% în UE. În comparaţie cu aprilie 2010, preţurile din sectorul energetic s-au menţinut stabile în luna mai în zona euro, dar au scăzut în UE cu 0,3%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed