România şi Bulgaria vor să dezvolte împreună două hidrocentrale electrice, cu fonduri europene

„Discuţiile cu oficialii din Bulgaria de zilele trecute s-au purtat pe transport energie electrică, pe gaze naturale şi pe hidro. Ei doresc să construim împreună două hidrocentrale electrice, cu fonduri europene. Specialiştii din ambele ţări se vor întâlni să facă un Memorandum în acest sens, cu care să meargă la UE. De asemenea, am mai vorbit şi despre realizarea unei pieţe regionale şi sincronizarea cu sistemul bulgar”, a precizat Tudor Şerban.

De asemenea, nu este exclus ca aceste două hidrocentrale să fie pe Dunăre.

Oficialul din ME a adăugat faptul că cele două ţări au convenit ca linia de interconexiune Isaccea-Varna, de 750kV să fie folosită la 400kV. Pentru acest lucru, Bulgaria va trebui să îşi finalizeze la Varna o staţie de 400kV, adaptată liniei de interconexiune, în timp ce România are deja staţia-omolog de 400kV de la Isaccea.

„Am mai realizat şi planificarea schimburilor la graniţă. Potrivit UE, alocarea capacităţilor de schimb cu ţările vecine trebuie făcută coordonat, dintr-un singur loc, anual, lunar, zilnic şi intra-day”, a mai spus Tudor Şerban.

Acesta a menţionat faptul că cele două ţări au discutat şi despre conducta Giugiu-Ruse, viitoarea conductă de interconectare cu Bulgaria.

„Într-o lună, vor fi semnate toate Memorandumurile de colaborare cu Bulgaria, unul pe hidro şi altul pentru celelalte proiecte”, a adăugat oficialul ME.

Totodată, România şi Bulgaria au ajuns recent la un acord în privinţa interconectării reţelelor de gaze naturale. Conducta Giurgiu-Ruse ar putea avea o lungime de 20 de km.

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Transgaz, Transelectrica şi Hidroelectrica şi condusă de oficiali ai Ministerului Economiei au discutat zilele acestea în Bulgaria despre proiecte de colaborare.

De asemenea, ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit în urmă cu o săptămână cu Traicho Traikov, ministrul economiei, energiei şi turismului din Bulgaria, aflat la Bucureşti cu prilejul participării la lucrările Forumului Economic şi Energetic Marea Neagră.

Cei doi miniştri au analizat proiectele bilaterale în domeniul energetic – transportul de energie electrică, proiectele de investiţii pe Dunăre, colaborarea în domeniul gazelor naturale, dezvoltarea pieţei regionale de energie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed