Roubini: Intrăm în faza a doua a crizei mondiale

„Prin criza datoriilor din Europa intrăm în a doua fază a crizei financiare mondiale. Bineînţeles, problema deficitului se poate rezolva pe parcursul timpului, însă, până atunci, statele vor fi blestemate dacă atacă şi stigmanizate dacă nu o fac”, a afirmat Roubini.

Ţările a căror politică monetară este orchestrată de Banca Centrală Europeană nu-şi pot „monetiza” datoriile, adică nu pot tipări bani pentru plata împrumuturilor, aşa cum face SUA, a adăugat el. Alternativa ar fi creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor publice, însă aceste măsuri aduc, în cel mai bun caz, o revenire economică anemică, în formă de „U”, cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea în recesiune.

Totodată, Roubini pune sub semnul îndoielii capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de determinare a autorităţilor, pe fondul protestelor populaţiei.

„Soluţia (problemelor zonei euro – n.r.) va veni prin punerea în aplicare a unor reforme structurale, însă rezultatul acestora se va face simţit după mai mulţi ani. Singurele opţiuni rămase sunt ieşirea statelor mai slabe din uniunea monetară sau deprecierea voită a euro”, a precizat economistul.

El preconizează că euro se va deprecia sub paritate în raport cu dolarul, probabil începând cu anul viitor.

Roubini este unul dintre puţinii economişti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale în urma prăbuşirii pieţei ipotecare din Statele Unite.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed