Rusaliile 2022. Ce sărbătorim și care sunt zilele libere. Obiceiuri și superstiții

Rusaliile 2022. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai importante pentru ortodocși. Prima zi de Rusalii este duminică (la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii și la 10 după Înălțare). Atât duminică, dar și luni, în cea de-a doua zi a sărbătorii sunt zile libere prin lege.

De aceea se mai numește în tradiția populară și Cincizecime, Moșii de Vară, dar și Duminica Mare. Rusaliile catolice au fost sărbătorite anul acesta,  pe 5 iunie  a.c.

De Rusalii, Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii  Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos. De Rusalii se leagă mai multe superstiții și, în anumite zone, oamenii păstrează încă unele tradiții: își împodobesc casele cu frunze de tei sau de nuc, pentru a îndeparta duhurile rele, ung ușile cu usturoi, pentru a fi feriți de ghinion tot anul și danseaza Jocul Calușarilor, pentru a alungă spiritele Ielelor. Întrucât Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legatură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este dedicată proslavirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

”Duminica Cincizecimii nu este altceva decât o decât o rememorare, o serbare a naşterii Creştinismului, a Bisericii Creştine. Pogorârea Duhului Sfânt a adus lucrarea sfinţitoare în lume şi a schimbat mult mentalitatea şi dinamica omenirii. Creştinii trebuie să-şi păstreze demnitatea de creştin, bucuria că s-au născut creştini, trebuie să păstreze frumuseţea Creştinismului, pentru că prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos în lume nu a fost altceva decât să rupă istoria omenirii în două. Pentru că şi istoricii se raportează evenimentele ‘înainte de Hristos’ şi ‘după Hristos’”, a declarat Arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Rusaliile 2022. Ce sărbătorim! În credința populară, sunt spiritele morților, numite în popor Iele sau zane rele

Rusaliile 2022. Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă și fetele împaratului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice și seduceau oamenii. În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele refuză să se mai întoarcă și încep să facă rău oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Legendele populare spun ca Ielele sau Rusaliile sunt fiinte fantastice, care umbla prin vazduh si pot lua mintile oamenilor daca nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zane, șoimane, ursoaice -, umblă îmbracate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse și neroditoare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed