Sârbii minoritari din nordul Kosovo renunţă la posturile din instituţiile de stat pentru a protesta faţă de obligativitatea de a schimba plăcuţele de înmatriculare auto

Conflictul de lungă durată legat de plăcuţele de înmatriculare a alimentat tensiunile dintre Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a câştigat independenţa în 2008 şi găzduieşte o mică minoritate etnică sârbă în nord, susţinută de Belgrad.

În urma unei întâlniri a reprezentanţilor politici sârbi din nordul Kosovo, ministrul Comunităţilor şi Repatrierilor Goran Rakic ​​a declarat că demisionează din funcţia sa din guvernul de la Pristina.

El le-a spus reporterilor că colegii reprezentanţi ai minorităţii sârbe din nord, formată din 50.000 de oameni, şi-au părăsit, de asemenea, slujbele din administraţiile municipale, tribunale, poliţie, precum şi Parlamentul şi Guvernul din Pristina.

Rakic ​​a spus că nu vor lua în considerare să se întoarcă decât dacă Pristina nu elimină ordinul de a schimba vechile numere de înmatriculare ale maşinilor, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuţele statului Kosovo.

Ei au cerut, de asemenea, formarea unei uniuni a municipalităţilor sârbe, care să ofere districtelor cu majoritate sârbă o mai mare autonomie, a spus el.

Prim-ministrul Albin Kurti i-a îndemnat pe sârbi ”să nu boicoteze sau să abandoneze instituţiile din Kosovo”.

„Ei ne servesc pe toţi, pe fiecare dintre voi. Nu cădeţi pradă manipulărilor politice şi jocurilor geopolitice”, a adăugat Kurti într-o postare pe Facebook.

Un oficial al Ministerului de Interne, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că unele unităţi de poliţie prelungesc turele cu până la 12 ore, de la cele opt ore normale, pentru a compensa absenţa ofiţerilor sârbi.

Blerim Vela, şeful de cabinet al preşedintelui kosovar Vjosa Osmani, a postat pe Twitter că Belgradul ”îi constrânge şi îi incită pe sârbii kosovari să-şi abandoneze locurile de muncă în instituţiile din Kosovo”.

În Serbia, premierul Ana Brnabic a declarat că guvernul său ”sprijină poporul nostru curajos şi mândru din Kosovo”.

Guvernul kosovar a declarat că va începe să emită amenzi luna aceasta şoferilor sârbi care folosesc plăcuţe vechi de dinainte de independenţă şi că va confisca vehiculele cărora nu le-au fost schimbate numerele de înmatriculare până pe 21 aprilie 2023.

Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, l-au îndemnat pe Kurti să amâne pentru încă 10 luni punerea în aplicare a hotărârii privind plăcuţele auto, dar el a refuzat.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri