Scăderea ROBOR la 3 luni, sub 10%, ar putea atrage ieftinirea creditelor

Specialiştii din piaţa bancară spun că această situaţie se datorează unui exces de lichiditate existent ca un efect temporar al volumului mai mare de plăţi făcute de Ministerul Finanţelor.

Dobânzile de pe piaţa monetară au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate. Dacă ne aducem aminte că, în prima parte a anului trecut, ratele s-au menţinut câteva luni bune în marja de 15-16%, ceea ce însemna un cost al creditării în lei de peste 20%, este limpede de ce aşteptăm să vedem acum o scădere a dobânzilor la împrumuturi. Un alt efect pozitiv pentru clienţi l-a avut şi introducerea măsurii obligatorii pentru bănci de a folosi indicatori transparenţi la stabilirea dobânzilor la credite.

Astfel, rata ROBOR la trei luni a devenit cea mai folosită. În ultima săptămână, pe piaţa monetară, ROBOR-ul la trei luni a coborâr sub nivelul fiind cea mai folosita. Aceasta s-a apropiat săptămâna trecută de nivelul de 9% al dobânzii de politică monetară. Dacă se menţine aici, clienţii băncilor se pot aştepta la o ieftinire importantă a creditelor la următoarea actualizare periodică a costurilor.

Totuşi, specialiştii spun că reducerea dobânzilor interbancare poate fi temporară şi generată de excesul de lichiditate existent de pe urma volumului mare de plăţi făcute de Ministerul Finanţelor, sprijinit de finanţările indirecte acordate de BNR care în ultimele luni a injectat zeci de miliarde de lei pe piaţă.

Astfel, băncile au avut bani suficienţi să cumpere titlurile de stat ale Finanţelor. Acest exces de lichiditate a determinat în acelaşi timp ca Banca Naţională să absoarbă la finalul săptămânii aproape două miliarde de lei într-un depozit pe o săptămână.

În ciuda acestor realităţi, băncile continuă să dea credite în lei cu dobânzi mai mari decât anul trecut, mai ales la cele de nevoi personale. În schimb ele taie masiv din randamentele oferite la depozite. Mai discret sau mai la vedere, dobânzile au fost reduse cu până la 4 puncte procentuale. Reducerea nu s-a transmis însă prea mult şi la credite, unde unele banci chiar au majorat costurile.

Urmăreşte toate ştirile video pe WEBTV

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed