Şeful Rezervei Federale a SUA: Banca centrală americană va fi în măsură să reducă dimensiunea majorărilor de dobânzi cel mai devreme luna viitoare

Reluând declaraţiile recente ale altor oficiali ai băncii centrale şi comentariile de la reuniunea din noiembrie a Fed, Powell a spus că vede banca centrală în poziţia de a reduce dimensiunea majorărilor ratelor dobânzilor cel mai devreme luna viitoare.

Dar el a avertizat că este posibil ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă de timp, până când vor apărea semne reale de progres în privinţa inflaţiei.

”În ciuda unor evoluţii promiţătoare, avem un drum lung de parcurs în restabilirea stabilităţii preţurilor”, a spus Powell în observaţiile exprimate la Brookings Institution.

Preşedintele Fed a remarcat că mişcările de politică, cum ar fi creşterea ratei dobânzii cheie şi reducerea deţinerilor de obligaţiuni ale Fed, în general, necesită timp pentru a-şi parcurge sistemul.

”Astfel, este logic să moderăm ritmul creşterii dobânzilor noastre, pe măsură ce ne apropiem de nivelul de restrângere care va fi suficient pentru a reduce inflaţia”, a adăugat el.

Momentul pentru moderarea ritmului creşterilor ratelor ar putea veni odată cu şedinţa de politică monetarăa din decembrie.

 Pieţele au evaluat deja o şansă de aproximativ 65% ca Fed să-şi reducă creşterea ratelor dobânzii la jumătate de punct procentual, în decembrie, după patru creşteri succesive de 0,75 puncte procentuale, potrivit datelor CME Group.

Ceea ce rămâne de văzut este unde va merge Fed ulterior.

Analiştii se aşteaptă ca indicele preţurilor de bază pentru consumul personal din octombrie, preferat al băncii centrale, care urmează să fie publicat joi, să arate că inflaţia va fi la un ritm anual de 5%. Aceasta ar fi în scădere de la 5,1% în septembrie, dar încă cu mult peste ţinta Fed pe termen lung, de 2%.

Problemele lanţului de aprovizionare aflate în centrul crizei inflaţiei s-au atenuat, a spus Powell, în timp ce creşterea economică a coborât în general sub tendinţă, chiar şi cu un avans anualizat de 2,9% al PIB trimestrului trei.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed