x


  • EUR
    4.8732
    USD
    4.1013
string(7) "externe"

Șeful sănătății publice din R. Moldova: Covid a luat viața celor care și-așa erau o povară pentru cei din jur

Președintele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova (ANSP), Nicolae Furtună, a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că virusul Covid-19 „a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.09.2020, 12:43

ACTUALIZARENicolae Furtună a demisionat din funcția de șef al ANSP, după ce a fost convocat la Guvern de premierul Ion Chicu, potrivit deschide.md.

 

Furtună a adăugat că nu vrea să pară ”cinic”, precizând că datele oficiale arată că cei mai mulți dintre cei decedați din cauza Covid aveau și alte boli precum obezitate, cancer și boli cardio-vasculare.

 

Până acum, pandemia de coronavirus a făcut 1.074 de victime în Republica Moldova, una dintre țările cele mai afectate din Europa.

 

Politicienii de opoziție de la Chișinău au reacționat extrem de dur după declarațiile oficialului guvernamental, cerând demisia acestuia.

„Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară, este pur și simplu depășirea oricăror limite. E cert un lucru – domnul Furtună trebuie să plece. Nu doar pentru declarațiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situația pandemică de la noi. Nu cele 1.074 persoane care au decedat cu COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toți”, a spus Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății.

 

Furtună a prezentat scuze public după declarațiile controversate. În cadrul unui briefing acesta a precizat că s-a referit la termenul medical „povara infecției COVID-19” și nu la sensul social al sintagmei.

 

„Eu am făcut referință medicală și nu socială. Nu este pentru prima oară când termenul este utilizat, inclusiv de mine. Dar dincolo de acestea, vreau să vin cu compasiune și empatie față de cei care nu au înțeles corect mesajul meu. Îmi aduc scuzele de rigoare pentru cei care într-un fel sau altul au înțeles altfel expresia „povara infecției COVID”. Din punct de vedere medical, este un termen corect”, a declarat Nicoale Furtună.