Semne de pace. Putin vrea să încheie un acord între Rusia și Occident

Președintele rus Vladimir Putin vrea să încheie un nou „mare acord” între Rusia și Occident, a transmis unul dintre purtătorii de cuvânt ai liderului Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Pare inevitabil ca războiul Rusiei în Ucraina să continue o perioadă de timp, iar întrebarea este cât de multe daune vor fi fost produse înainte de reluarea negocierilor, susține un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, deși critică invazia rusă și recenta mișcare a președintelui Vladimir Putin de a anexa teritorii din Ucraina, a menținut relații bune cu Kremlinul și a intermediat un acord în această vară pentru a permite transportul de cereale din porturile ucrainene.

Erdogan a vorbit, vineri, cu Putin despre „ultimele evoluții” în războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului turc.

Purtătorul său de cuvânt, Ibrahim Kalin, a declarat pentru CNN că negocierile vor fi probabil reluate la un moment dat.

Negocierile s-au oprit după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski mergând până la semnarea unui decret prin care a declarat imposibilitatea negocierilor.

Decretul, publicat pe site-ul președinției ucrainene, a declarat „imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”. Acesta era datat 30 septembrie, ziua în care Putin a anunțat că va anexa ilegal patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei.

Kalin a declarat că oprirea negocierilor era de așteptat, adăugând că a discutat recent această problemă cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Oficialul turc a spus că există, de asemenea, un aspect mai important în joc atunci când vine vorba de implicarea Rusiei în negocieri.

 „Înțelegerea noastră este că domnul Putin vrea să aibă un nou mare târg, o nouă mare negociere cu Occidentul. Este vorba parțial despre Ucraina, fără îndoială. Dar problema mai mare este, de fapt, o nouă înțelegere între Rusia și lumea occidentală”, a precizat Kalin.

Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă Rusia de astăzi, a spus oficialul turc. „Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă o nouă înțelegere”.

Ca urmare, întreaga ordine liberală globală se confruntă cu un mare test, a spus el.

Sursa: CNN

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri