Situația economiei din Rusia în 2022 este uluitoare. Așa ceva nu s-a mai întamplat niciodată

La începutul lunii martie a anului 2022, experții chestionați de Banca Centrală din Rusia anticipau o scădere de 8% a PIB-ului, o inflație anuală de peste 20% și un curs de schimb valutar de 110 ruble pentru un dolar.

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. O analiză a site-ului independent rus Meduza arată cum a supraviețuit economia rusă, în ciuda tuturor sancțiunilor.

Așadar, potrivit datelor oficiale, în primele săptămâni ale invaziei din Ucraina, Rusia a pierdut jumătate din rezervele sale internaționale, un dolar se vindea cu 130 de ruble, iar rafturile magazinelor erau goale.

Atunci, mulți experți preconizau atunci că în câteva luni, sancțiunile internaționale vor declanșa cea mai gravă criză economică din istoria Federației Ruse. Dar nu a fost așa.

Unde au funcționat sancțiunile și unde nu

Profesorul Oleg Itskhoki, de la Universitatea din California, a explicat pentru Meduza că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că autoritățile ruse au introdus măsuri fără precedent pentru a lăsa o cantitate maximă de valută în interiorul țării și pentru a opri asaltul asupra băncilor.

„Economia rusă a fost literalmente inundată de bani din exporturile de petrol și gaze”, a rezumat situația profesorul Itskhoki.

Dar, la scurt timp, pe la finalul lui martie devenit clar că afluxul de venituri din exporturi este atât de mare, încât este suficient pentru a acoperi toate nevoile în valută. Acest lucru a fost facilitat de faptul că, în primele luni ale invaziei ruse, sancțiunile abia dacă au afectat exportul de hidrocarburi: doar Statele Unite au impus un embargo asupra petrolului rusesc, dar livrările acolo erau deja mici, în timp ce Uniunea Europeană a continuat să cumpere petrol și gaze rusești. Drept urmare, în martie 2022, un baril de petrol rusesc a costat, în medie, peste 90 de dolari.

Pe fondul deprecierii rublei, Ministerul Finanțelor rus a raportat la sfârșitul lunii venituri record din petrol și gaze de 1,2 trilioane de ruble. În aprilie, a fost atins un nou record – 1,8 trilioane de ruble.

Importurile au început să scadă

În același timp însă, importurile au început să scadă – atât din cauza sancțiunilor care au interzis aprovizionarea Rusiei cu anumite bunuri, cât și din cauza retragerii companiilor străine de pe piața rusă.

În martie, importurile din țările care reprezintă trei sferturi din comerțul exterior al Rusiei au scăzut cu peste 40% față de martie 2021, potrivit calculelor analiștilor de la centrul european de cercetare Bruegel. Prăbușirea importurilor a continuat și în aprilie.

Potrivit diferitelor estimări, aceasta a variat între 50% și 80%. Nu există însă date exacte: imediat după 24 februarie, Rusia a încetat să-și mai publice statisticile comerciale.

O situație economică uluitoare

„Situația economiei ruse în 2022 este uluitoare; n-are analogii istorice internaționale”, a precizat profesorul Itskhoki. Rusia a câștigat în mod activ din exporturi, dar se străduia să cheltuiască ceea ce câștiga. De regulă, în timpul crizelor, situația este inversă: bunurile sunt disponibile, dar nu există suficiente venituri pentru a le cumpăra.

Deja în iunie, previziunile analiștilor deveniseră puțin mai optimiste. Cu toate acestea, în vară încă așteptau o scădere semnificativă a PIB-ului – cu 7,5%. Până spre finalul anului însă, era clar că economiștii calculaseră din nou greșit: scăderea va fi de jumătate sau chiar de trei ori mai mică.

Cu toate acestea, atunci când vor fi disponibile statistici de mai bună calitate, s-ar putea dovedi că declinul la sfârșitul anului 2022 a fost de 4%. „Nu trebuie să credem că este un procent mic, deoarece înainte de război se aștepta ca PIB-ul rusesc în 2022 să crească cu 3%”, a subliniat Oleg Itskhoki pentru Meduza, conform libertatea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed