Soluţia Guvernului pentru combaterea muncii la negru: Cutii poştale pentru sesizări anonime

Planul de acţiuni, citat de MEDIAFAX, a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată, recent, de Guvern.

 

Documentul relevă că Executivul va începe, în perioada imediat următoare, o serie de acţiuni pentru combaterea muncii fără forme legale, printre care folosirea în incinta Inspectoratelor de muncă a unor cutii poştale unde „persoanele interesate” pot furniza informaţii privind munca nedeclarată, fără însă să-şi decline identitatea, prin controale de fond şi tip „campanii” în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi prin controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii „de linie” şi „cu practici noi de control” şi controale interjudeţene.

 

Principalele căi de acţiune indicate în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt remedierea efectului direct al practicării muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că prestează muncă nedeclarată, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, creşterea numărului inspectorilor de muncă, ce vor fi dotaţi „cu mijloacele necesare”, dar şi al angajatorilor controlaţi.

 

Realizarea unui contact permanent cu mass-media locală, în vederea formării unei „atitudini civice corespunzătoare şi responsabile”, nefavorabile muncii nedeclarate, precum şi înfiinţarea unei linii telefonice directe destinate acestor cazuri sunt alte măsuri pregătite de Guvern.

 

În derularea acţiunilor de control, Inspecţia Muncii va fi ajutată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea pentru Străini, Garda Financiară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Român pentru Imigrări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Jandarmeria Română.

 

„Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată”, se mai arată în documentul citat.

 

Guvernul consideră că eficienţa activităţii de control desfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosesc munca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului de contracte individuale de muncă înregistrate şi implicit în creşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială.

 

Pentru acest plan de acţiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregătit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed