x


 • EUR
  4.6662
  USD
  4.0794
 • 1° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  34 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  34169 hPa
string(7) "externe"

Statele Unite expulzează 35 de diplomaţi ruşi. Barack Obama explică decizia

Două reprezentanţe diplomatice ruse, din statele New York şi Maryland, au fost închise, afirmă surse citate de postul CNBC. Cei 35 de diplomaţi ruşi au fost declaraţi "personae non gratae" şi au primit notificări prin care li se cere să părăsească teritoriul SUA în cel mult 72 de ore.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Mediafax | Publicat: 30.12.2016, 7:19 | Actualizat: 30.12.2016, 7:19

“Este vorba de acţiuni adoptate ca reacţie la acte ruse de hărţuire a diplomaţilor americani şi la alte activităţi ale ruşilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia Reuters.

 

În afară de expulzarea celor 35 de diplomaţi, Washingtonul a impus sancţiuni vizând patru oficiali ruşi şi cinci entităţi din Rusia.

 

Administraţia Barack Obama avertizase că va lua măsuri de retorsiune, inclusiv sancţiuni, pentru presupusa implicare a Rusiei în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

 

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

 

În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump.

 

“Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept “absurde” acuzaţiile Statelor Unite.

 

Reacția lui Barack Obama

 

 Decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi nu reprezintă reacţia totală faţă de “activităţile agresive” ale Rusiei, care ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru toţi cetăţenii americani, a declarat joi seară preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama.

 

“Toţi cetăţenii americani ar trebui să fie îngrijoraţi din cauza activităţilor Rusiei. În octombrie, Administraţia mea a stabilit şi a anunţat că Rusia a întreprins acţiuni menite să interfereze cu procesul electoral din Statele Unite. Furturile de date şi lucrurile dezvăluite puteau fi ordonate doar de la cel mai înalt nivel al Administraţiei de la Moscova”, a declarat Barack Obama.

 

“Aceste măsuri nu reprezintă reacţia totală faţă de activităţile agresive ale Rusiei”, a avertizat Barack Obama, citat de NBC.

 

MAE rus: Sancţiunile impuse de Statele Unite vor afecta relaţiile cu Rusia

 

Noile măsuri luate de Statele Unite vor afecta relansarea relaţiilor cu Rusia, avertizează un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe citat de site-ul agenţiei Interfax.

 

“Noile sancţiuni impuse de Statele Unite sunt contraproductive şi vor afecta relansarea relaţiilor bilaterale”, a declarat joi seară Konstantin Dolgov, comisarul Ministerului rus de Externe responsabil de Drepturile omului, Democraţie şi Stat de drept.

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o “reacţie adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, a avertizat, joi seară, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

“Preşedintele Vladimir Putin va stabili reacţia adecvată a Rusiei”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

 

“O reacţie simetrică va face Washingtonul să se simtă incomod”, a adăugat Dmitri Peskov.